niedziela, 19 stycznia 2014

TOFU Z PIECZARKAMI

Metabolic Balance, faza II.
U mnie, jak zwykle, proste i błyskawiczne danie trzyskładnikowe.
I, jak zwykle, podkreślam by moje przepisy traktować jako inspirację, dostosowując skład, proporcje i przyprawy do swoich upodobań, a także do zaleceń dietetycznych, jeśli jesteś na diecie. 

Tofu z pieczarkami
składniki na 1 porcję:
75 g tofu (ok. 1/2 kostki)
130 g warzyw, w tym:
kawałek pora
kilka pieczarek
1 łyżeczka oleju kokosowego
sól i chili w płatkach do smaku






Oczyszczone pieczarki posiekaj w plasterki, wrzuć na patelnię z dobrze rozgrzaną łyżeczką oleju.


Po chwili dodaj tofu pokrojone w kostkę.




Smaż chwilę razem na ostrym ogniu, delikatnie mieszając. Dodaj przyprawy w trakcie smażenia.
Gdy tofu i pieczarki nabiorą koloru, dodaj pokrojony por, wymieszaj, wlej ok 100 ml. wody, przykryj i duś kilka minut na zmniejszonym ogniu aż woda odparuje, a por zmięknie.


Sprawdź czy nie trzeba dosolić. Możesz też użyć innych przypraw. Smacznego!

tofu z pieczarkami



1 komentarz: