niedziela, 10 listopada 2013

FASOLKA ADZUKI Z PIECZARKAMI I POREM

Faza II Metabolic Balance.
Kolejna propozycja na proste danie zgodne z zasadami Metabolic Balance.

Fasolka adzuki z pieczarkami i porem
Składniki na 2 porcje:
160 g fasolki adzuki (jako źródło białka)
260 g warzyw : pieczarki, por, pomidor, młoda cebulka
sól, szczypta pokruszonej papryczki chili
1 łyżka oleju kokosowego (lub inny tłuszcz dopuszczony w Twoim planie żywienia)


Fasolkę namocz przynajmniej przez 3 godziny, ale lepiej nawet przez całą noc.
Przed gotowaniem odlej wodę i przepłucz fasolkę. Zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości ok. pół godziny. Pod koniec gotowania wsyp soli do smaku. Ugotowaną fasolkę odcedź i odłóż na bok.


Oczyść i pokrój pora, cebulkę i pieczarki, wrzuć je na rozgrzany olej. Posyp papryczką, wlej ok. 50-70 ml wody, przykryj i duś aż por zmięknie. Wówczas dodaj obranego ze skórki i pokrojonego pomidora.Posól, przykryj i duś 2 minuty.


Teraz dorzuć ugotowaną fasolkę, wymieszaj i duś pod przykryciem kolejne 2-3 minuty, by fasolka się zagrzała.


Wyłóż na talerze, posyp zieleninką. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz