niedziela, 24 marca 2013

GULASZ WOŁOWY

Gulasz wołowy to potrawa, która gości chyba w każdym domu. Każdy ma też swój ulubiony sposób przyrządzania tej, pochodzącej z Węgier, potrawy. Ja staram się nie komplikować przepisów, w związku z tym mój gulasz jest bardzo łatwy w przygotowaniu, jak zresztą większość prezentowanych na tym blogu przepisów.
Gulasz wołowy


500 g mięsa wołowego
2-4 cebule (zależy od wielkości)
0,5 strąka czerwonej papryki
1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
0,5 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
20 g mąki
2-3 łyżki tłuszczu do smażenia
sól
 Mięso pokroić na kawałki, oprószyć mąką, zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę, razem przesmażyć, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.
 Koncentrat pomidorowy przesmażyć z papryką słodką i ostrą na odrobinie tłuszczu, dodać do mięsa. Od razu też dodać pokrojoną niezbyt drobno połówkę czerwonej papryki, posolić, popieprzyć, przykryć i dusić razem kilka minut. W trakcie duszenia uzupełniać odparowaną wodę, jeśli zajdzie taka potrzeba. Smacznego.
Gulasz wołowy

81 komentarzy:

  1. Właśnie zdjęłam gulasz z ognia - przepyszny!!! Naprawdę polecam :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, wyszedł mi trochę gęsty sos ale bardzo dobry :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się nie tylko nam smakuje ten gulasz :)Gęstość sosu można regulować ilością mąki lub wody, ale to z czasem nabiera się doświadczenia. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. dolej wody....a tak poza tym przepis ponizej sredniej

      Usuń
  3. A czy posolenie mięsa wołowego nie powoduje jego niepotrzebne stwardnienie w czasie podsmarzania ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wśród kucharzy nie ma zgodności w tej kwestii. Jedna szkoła mówi: nie solić!, druga na to: przesądy! Może z ostrożności jednak wstrzymać się z tym soleniem? :)) Pozdrawiam i zapraszam do ponownych odwiedzin oraz komentowania:)

      Usuń
  4. Jakie jest najlepsze mięso wołowe na ten gulasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam z łopatki wołowej, ale może być też pręga, mostek, skrzydło (nie wiem czemu, ale tak się nazywa ładny kawałek mięsa wołowego z tylnej części)

      Usuń
  5. Gulasz rewelacja, sos jest pyszny. Polecam każdemu i pozdrawiam p. Martę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Jak miło czytać takie komentarze :)

      Usuń
  6. to mój pierwszy gulasz w życiu :) dziękuję za przepis - jest super! Jeśli ja potrafię go zrobić, to znaczy, że każdy potrafi :).

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę ,że się udał. Staram się zamieszczać możliwie proste przepisy, o których wiem że przy niewielkim nakładzie pracy otrzymamy naprawdę smaczny efekt :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Dziękuje za cudowny przepis, bardzo polecam po prostu rewelacja.Pozdrawiam.Ewa.

    OdpowiedzUsuń
  8. a ile mniej więcej trzeba dusić ten gulasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest łatwo określić precyzyjnie czas duszenia, bo zależy on od rodzaju użytego mięsa, a także od wieku zwierzaka. Trzeba dusić i sprawdzać co jakiś czas. Prawdopodobnie jednak duszenie potrwa nie krócej niż godzinę, wołowina potrzebuje trochę czasu by zmięknąć.

      Usuń
  9. zaskoczyła mnie prostota wykonania w stosunku do smaku. wyszło pycha, uzyłam trche wedzonej papryczki i pieprzu zamias papryki ostrej ale smak wysmienity

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, ciekawa sugestia z tą wędzoną papryczką! Też będę musiała wypróbować. Dziękuję za miły i konstruktywny komentarz :)

      Usuń
  10. Jutro się zabieram za gulasz i skorzystam z Pani przepisu,mam nadzieję,że się uda:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmiało! Musi się udać. Życzę smacznego :)

      Usuń
  11. przepyszny prosty szybki bardzo smaczny wlasnie zostal zjedzony z makaronem tagiateli palce lizac pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo łatwy przepis i bardzo smaczny gulasz z tym że ją przed dodaniem przecieru dodałem pół papryczki drobno pokrojonej peperoni. Ale ją wolę bardziej na ostro . Nie mniej przepis cudo. Całą rodzina zachwycona!! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Peperoni z pewnością dobrze zrobiła temu gulaszowi.

      Usuń
  13. Wyszedł pyszny! Podlałam czerwonym winem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat nie miałam czerwonego wina, a jestem pewna, że u Ciebie wspaniale wzbogaciło smak.

      Usuń
  14. a do tego kopytka...
    i już mam pomysł na dzisiejszy obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Noo! Z kopytkami to dopiero będzie uczta! :)

      Usuń
  15. dzisiaj zrobilem gularz z twojego przepisu wyszedl bardzo pyszny sos rowniez tylko zamiast wody daje bulion drobiowo- warzywny lub na zeberkach dzisiaj akurat dalem na zeberkach palce lizac i dodaje tez do gularzu pieczarki , trochę czosnku , trochę marchewki , ziela angielskiego , lubie urozmaic dania z kasza gryczana palce lizac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nooo, z kaszą gryczaną musiało być pyszne! I te pieczarki, na pewno super wzbogaciły smak. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. do Anonimowy: gulasz a nie gularz ;) pozdrawiam !

      Usuń
    3. Bardzo dobry przepis, gulasz wyszedł przepyszny! Dla większej ostrości dodałam płaska łyżeczkę pieprzu cayenne : D

      Usuń
  16. najlepszy jaki kiedykolwiek jadlam :) nie moge przestac jesc :) przepyszny !! Ja zrobilam z kasza jeczmienna i mizeria :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak! Świetny sposób, by uszlachetnić zwykłą kaszę jęczmienną. Bardzo się cieszę, że Ci tak smakował :)

      Usuń
  17. Odpowiedzi
    1. Cytuję: "Od razu też dodać pokrojoną niezbyt drobno połówkę czerwonej papryki, posolić, popieprzyć, przykryć i dusić razem kilka minut."
      Oczywiście, na koniec zawsze warto sprawdzić smak i ewentualnie uzupełnić przyprawy, dopasowując je do swojego smaku :) Pozdrawiam życząc "smacznego!" :)

      Usuń
  18. Pani Marto gratuluję,dzis zrobiłam gulasz.Jest pyszny.Dziekuje za przepis.Grazyna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż chce się gotować i opisywać te starania. Dziękuję :)

      Usuń
  19. Właśnie skończyliśmy jeść... Przepyszy i za razem tak prosty w zrobieniu. Rewalacja. Co prawda nie miałem papryki, ale za to dodałem pieczarki pokrojone w ćwiartki i podlałem czerwonym winem. Sos wyszedł wyśmienity. Podałem to ze smażonymi kotletami ziemniaczanymi. Super, polecam wszystkim i dziękuję za przepis :-D. Jarek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Jarku :) Właśnie o to chodzi w gotowaniu, by przepis był tylko inspiracją, podpowiedzią. Reszta to fantazja i doświadczenie kucharza :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  20. Zrobiłam i właśnie zjadłam :) przepycha!!! :) zobaczymy co mój mężczyzna powie jak spróbuje :)
    Ale dziękuję ślicznie za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  21. a mi nie wyszedl sos jak woda z koncentratem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow! To przykre! Hi hi, a może zapomniałeś/-aś dodać mięso i pozostałe składniki?
      Jednak tak na poważnie - nie wiem co mogło pójść nie tak.

      Usuń
  22. Właśnie się dusi i wszystkie znaki wskazują że szykuje się smaczne mięsko. Dziękuję za przepis, bardzo prosty. Mam nadzieję że zapach skusi moją wybredną bandę.
    Pozdrawiam,
    Kazimierz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za info i życzę smacznego :)

      Usuń
  23. bardzo smaczny :) to byl moj pierwszy , ale napewno nie ostatni gulasz :)) dziekuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakował :) Zapraszam do korzystania także z pozostałych przepisów. Pozdrawiam :)

      Usuń
  24. Ja proponuję dodać również pieczarki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno nie zaszkodzi, a raczej wzbogaci, urozmaici smak. Pozdrawiam :)

      Usuń
  25. dzis natrafilam na ten przepis, gulasz wyszedl super, palce lizac :))

    OdpowiedzUsuń
  26. Właśnie robię gulasz....przepis prosty i smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  27. ja też własnie robię, już sie dusi i prawie gotowy, dzieki za przepis, jest pyszny !!!

    OdpowiedzUsuń
  28. ogólnie słyszałam że gulasz trzeba dusić około godziny żeby mięsko było mięciutkie czy takie jest u Pani? Ogólnie podoba mi się ten przepis i mam zamiar z niego skorzystać później dam komentarz jak poszło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, w zależności od jakości mięsa, czas duszenia może być dłuższy lub krótszy, ale ta godzinka raczej jest pewna. Może z wołowiny sezonowanej byłoby szybciej, ale ja nigdy tego nie sprawdziłam. Ciekawa jestem jak poszło gotowanie u Pani.

      Usuń
  29. Mam zamiar dzisiaj zrobić gulasz z Pani przepisu mam nadzieję ze się uda☺bardzo fajny przepis a i komentarze też mnie zachecily biorę się do pichcenia pozdrawiam☺Asia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Asiu, na pewno się uda! Życzę smacznego! :)

      Usuń
  30. Ja rowniez skorzystalam z Pani przepisu robiac gulasz po raz pierszy i nie moge wyjsc z podziwu, ze z tak prostego przepisu wyszedl niesamowity efekt. Gulasz jest przepyszny. Dziekuje za przepis i pozdrawiam:) Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Gosiu za informację. Takie komentarze sprawiają mi ogromną przyjemność :)

      Usuń
  31. Ten gulasz to cudo! Czekamy na więcej przepisów. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż się szeroko uśmiechnęłam :) Dziękuję! Mam masę zdjęć kolejnych potraw na blog, ale jakiś leń mnie ogarnął i nie mogę się zmobilizować, żeby porobić opisy i wstawić je tutaj. Twój komentarz dał mi lekkiego kopa, może więc zacznę działać :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  32. Bardzo smaczny. Dzisiaj robię drugi raz i chyba zostanę przy tym przepisie. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja dziękuję :) Miło czytać takie komentarze :)

      Usuń
  33. Coś wspaniałego... Sam się robi praktycznie. Prosty i naprawdę ma ten smak jakiego szukałem. Bez wydziwiań całkowicie niepotrzebnych- nawet czas na drzemkę był :p Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Karolku :) Ja takie właśnie potrawy najbardziej lubię - proste, niewiele składników, ale dobrej jakości i dobrze skomponowane smakowo - niewielkim nakładem sił i środków osiągnięty całkiem fajny efekt :)

      Usuń
  34. Gulasz wyszedł przepyszny!!! Niesamowicie prosty przepis, nie jest ani czaso ani pracochłonny �� Polecam każdemu, tym początkującym w kuchni i tym z doswiadczeniem�� Posmakuje każdemu!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Magdaleno! Rzeczywiście ten gulasz to hit.Zapraszam do wypróbowania innych przepisów :)

      Usuń
  35. żaby mięso wołowe szybciej skruszało dodaje się kieliszek wódki a najlepiej spirytusu i przykrywa. resztę wódki można wypić do gulaszu;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za podpowiedź :) Następnym razem wypróbuję :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  36. Gulasz super. Ja dodaje jeszcze pieczarki, marchew, kiszony ogórek trochę musztardy sarepskiej, ziele angielskie, liść laurowy i na koniec trochę śmietany i nać pietruszki. Z tym, że paprykę, marchew kiszony ogórek lekko przesmażam, a pieczarki duszę lekko na maśle z olejem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow, tak to opisujesz, że mi ślinka cieknie. Następnym razem wykorzystam Twoje sugestie. Pozdrawiam :)

      Usuń
  37. A ja dodałem jeszcze suszone podgrzybki chińskie pieczarki, starty seler i korzeń pietruszki a do tego jeszcze uwaga- fasolę mung

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, no, masz fantazję :) W ten sposób na bazie mojego gulaszu stworzyłeś zupełnie nową potrawę :) Widząc dobór składników domyślam się, że obiad był pyszny.

      Usuń
  38. Polecam jeszcze suszone leśne grzyby- dodają wspaniałego aromatu. Dziś zaeksperymentowałem dodatkowo i do gulaszu dodałem fasolę mung (małe zielone kuleczki) zobaczymy co wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię fasolkę mung, ale nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby ją dodać do gulaszu. Nic dziwnego, że to mężczyźni są najsławniejszymi kucharzami - są po prostu odważniejsi w eksperymentowaniu w kuchni. Dzięki za inspirację :)

      Usuń
  39. Jutro będe go robiła według twojego przepisu. Mam nadzieje ze wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmiało! Jestem pewna, że wyjdzie :) Powodzenia!

      Usuń
  40. Gulasz "palce lizac"!Pyszny!Cieszę sie, że trafiłam na ten przepis. Pierwszy raz robilam gulasz z wołowiny i wyszedl przedni.Dziekuje za ten przepis.Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? W prostocie siła :) Cieszę się, że tak posmakował :)

      Usuń