niedziela, 10 marca 2013

SAŁATKA Z BURACZKÓW

Bardzo prosta sałatka z gotowanych buraczków.

Sałatka z buraczków


4 ugotowane niewielkie buraki 
kilka śliwek w occie 
szczypta kminku 
sok z cytryny 
sól 
2 łyżki oleju 
opcjonalnie szczypta cukru 
zielenina do posypania 
Ugotowane w osolonej wodzie buraczki obieramy i ostudzone kroimy w paseczki. W podobne paseczki kroimy śliwki odsączone z zalewy octowej, dodajemy do buraczków.
Dorzucamy przyprawy, sok z cytryny i olej, lub oliwę. Mieszamy. Można jeść natychmiast, ale lepiej zaczekać ok. pół godziny, aż składniki się "przegryzą". Teraz tylko zieleninka (natka pietruszki, kiełki warzyw, koperek lub szczypiorek) i można jeść.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz