czwartek, 28 marca 2013

PIECZARKI Z GROSZKIEM W ZIELONYM SOSIE SEROWYM

Mam dość mięsa, pora na dania jarskie. Żeby jednak były w pełni wartościowe, nie może w nich zabraknąć białka. W moim obiadku źródłem białka jest ser Gouda i mleko.
Pieczarki z groszkiem w zielonym sosie serowym
Zobacz przepis na 2-3 porcje:

250 g drobnych pieczarek
200 g mrożonego groszku
1 średnia cebula
1 łyżka masła
sól, pieprz 

Na sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 mały ząbek czosnku
2 brykiety mrożonego szpinaku (lub szpinak w innej postaci)
50 g sera Gouda
sól


 Oczyszczone pieczarki pokrój na ćwiartki, najmniejsze zostaw w całości. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pieczarki i smaż na ostrym ogniu, aż się lekko zrumienią.
 Dodaj zamrożony groszek i posiekaną cebulę, zamieszaj, wlej 50 ml. wody lub rosołku, zmniejsz ogień, przykryj i duś ok. 15 minut. Pod koniec duszenia przypraw solą i pieprzem.
 Podczas gdy groszek z pieczarkami się dusi, przygotuj sos. W rondelku stop 1 łyżkę masła, dodaj łyżkę mąki. Rozmieszaj dokładnie, ale możliwie szybko, tak by nie przyrumienić mąki. Wlej szklankę zimnego mleka, mieszając doprowadź do zagotowania. Dodaj 2 brykiety mrożonego szpinaku oraz zmiażdżony ząbek czosnku. Mieszaj, aż brykiety się roztopią. Teraz dodaj żółty ser starty na dużych oczkach. Dopraw solą do smaku. Znów doprowadź do wrzenia cały czas mieszając.
 Gotowy sos połącz z groszkiem i pieczarkami. Możesz przedtem odłożyć 2 łyżki groszku z pieczarkami do dekoracji. Serwuj z dowolnym dodatkiem. U mnie pięknie pachnący ryż Basmati, ale może być też makaron lub ziemniaczek.


2 komentarze:

  1. Bardzo smaczne danie. Dodałam jeszcze cukinię, bo miałam kawałek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry pomysł z tą cukinią. Pozdrawiam :)

      Usuń