Pieczarki z groszkiem w zielonym sosie serowym |
250 g drobnych pieczarek
200 g mrożonego groszku
1 średnia cebula
1 łyżka masła
sól, pieprz
Na sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 mały ząbek czosnku
2 brykiety mrożonego szpinaku (lub szpinak w innej postaci)
50 g sera Gouda
sól
Oczyszczone pieczarki pokrój na ćwiartki, najmniejsze zostaw w całości. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pieczarki i smaż na ostrym ogniu, aż się lekko zrumienią.
Dodaj zamrożony groszek i posiekaną cebulę, zamieszaj, wlej 50 ml. wody lub rosołku, zmniejsz ogień, przykryj i duś ok. 15 minut. Pod koniec duszenia przypraw solą i pieprzem.
Podczas gdy groszek z pieczarkami się dusi, przygotuj sos. W rondelku stop 1 łyżkę masła, dodaj łyżkę mąki. Rozmieszaj dokładnie, ale możliwie szybko, tak by nie przyrumienić mąki. Wlej szklankę zimnego mleka, mieszając doprowadź do zagotowania. Dodaj 2 brykiety mrożonego szpinaku oraz zmiażdżony ząbek czosnku. Mieszaj, aż brykiety się roztopią. Teraz dodaj żółty ser starty na dużych oczkach. Dopraw solą do smaku. Znów doprowadź do wrzenia cały czas mieszając.
Gotowy sos połącz z groszkiem i pieczarkami. Możesz przedtem odłożyć 2 łyżki groszku z pieczarkami do dekoracji. Serwuj z dowolnym dodatkiem. U mnie pięknie pachnący ryż Basmati, ale może być też makaron lub ziemniaczek.
Bardzo smaczne danie. Dodałam jeszcze cukinię, bo miałam kawałek.
OdpowiedzUsuńDobry pomysł z tą cukinią. Pozdrawiam :)
Usuń