poniedziałek, 11 marca 2013

UDKA W POMARAŃCZACH

Przepis na udka kurczęce duszone w pomarańczach poznałam będąc w Paryżu. W mojej rodzinie natychmiast się zadomowił, jak zresztą wiele innych przepisów przywiezionych spod Wieży Eiffla.
Tym razem zrobiłam udka z czerwonymi pomarańczami sycylijskimi, ale równie dobre wychodzą z każdą odmianą pomarańczy. Polecam.
Udka w pomarańczach

2 udka kurczęce
4 pomarańcze
musztarda
sól
tłuszcz do smażenia (ja używam klarowanego masła)

Oczyszczone i osuszone udka natrzyj solą, a następnie nasmaruj musztardą (ok. 1 łyżeczka musztardy na 1 udko). Pozostaw w lodówce na co najmniej godzinę.
Starannie umyte pomarańcze przekrój na pół. Z każdej pomarańczy wytnij po plastrze, z reszty wyciśnij sok. Otrzymasz go ok. 200 ml.
Teraz udka połóż na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Obsmaż je z obu stron. Gdy udka są już ładnie zezłocone, wlej na patelnię ok. 50-80 ml soku pomarańczowego i jak najszybciej przykryj pokrywką, by zatrzymać możliwie dużo wytwarzającej się pary. Po chwili zmniejsz ogień i duś udka ok. 1 godz. Od czasu do czasu uzupełniaj odparowany sok.
20 minut przed końcem duszenia na każdym udku połóż po 2 plastry pomarańczy i wlej resztę soku.
Jeśli sok zbyt szybko się zredukuje, możesz do podlewania użyć zwykłej wody lub bulionu.
Jako dodatek do tak przyrządzonych udek polecam cukinię z tego przepisu, która doskonale się z nimi komponuje smakowo.
udka w pomarańczach






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz