poniedziałek, 1 kwietnia 2013

PIECZONA PERLICZKA

Perliczkę robiłam pierwszy raz w życiu. Nie miałam pojęcia jak się za nią zabrać. Szukając w necie, trafiłam na informację, że ptaszek ten ma delikatne, chude mięso, które bardzo łatwo wysuszyć podczas obróbki termicznej.Po takiej lekturze byłam lekko podłamana, ale szukałam dalszych wskazówek. "Quaerite et invenietis - szukajcie a znajdziecie. " Znalazłam jedną bardzo cenną wskazówkę. Otóż, by perliczka nie wyschła podczas pieczenia, nie wystarczy jej naszpikować słoninką, czy otulić boczkiem. Trzeba ją kilkanaście godzin moczyć w solance, a potem kilka godzin "suszyć" w lodówce. Tak też zrobiłam. Efekt? Palce lizać! Ponieważ pierwszy raz miałam jeść perliczkę, użyłam minimum przypraw, by poczuć naturalny smak tego mięsa. Teraz wiem, że dobrze zrobiłam i w przyszłości też nie będę kombinować z przyprawami, bo to delikatne mięsko łatwo zepsuć nadmiarem smaków i zapachów.
Pieczona perliczka
Zdjęcie upieczonej perliczki tylko takie, pstryknięte w biegu, bo goście czekali na ptaszka, a przy stole niezręcznie by było pstrykać :)
Zobacz przepis:

1 perliczka ok 1200 g
2 l solanki
300 g boczku surowego
1 jabłko
kilka śliwek suszonych
szczypta majeranku
szczypta pieprzu świeżo zmielonego
Tuszkę perliczki oczyść z resztek upierzenia, starannie opłucz. Przygotuj solankę. 4 czubate łyżki soli rozpuść w 2 litrach zimnej wody. (łatwiej rozpuścić sól w niewielkiej ilości wrzątku, i dopiero wówczas połączyć z zimną wodą)Zanurz perliczkę w zimnej solance tak, by była całkowicie przykryta roztworem. Pozostaw w chłodnym miejscu na kilka, a nawet kilkanaście godzin. Po tym czasie wyjmij tuszkę z solanki, osącz i jeszcze schowaj do lodówki na 4-6 godz.
 Umyte jabłko pokrój na kawałki. Wnętrze perliczki natrzyj niewielką szczyptą majeranku, a następnie wypełnij przygotowanym jabłkiem i kilkoma suszonymi śliwkami.
Boczek pokrój w cienkie plastry, obłóż nimi wierzch perliczki, obwiąż grubą białą nitką (ja to zrobiłam niewprawnie, ale najważniejsze, że boczek do końca pieczenia przetrwał na perliczce). Tak przygotowaną tuszkę umieść w naczyniu do zapiekania, posyp pieprzem i odrobiną soli, pamiętając, że mięso jest już nasiąknięte solą. Podlej niewielką ilością wody (ok 50-70 ml ). Przykryj pokrywką lub folią aluminiową.
 Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Po ok. 20 min. zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz ok. półtorej godziny, od czasu do czasu polewając pieczeń wytworzonym sosem. Na ostatnie 20 minut odkryj i pozwól, by boczek lekko się zrumienił. By to przyspieszyć, włącz termoobieg.
upieczona perliczka
Gdy perliczka już pięknie upieczona, wyjmij ją z piekarnika, ponownie przykryj i pozwól jej odpocząć jakieś 15- 20 minut. Po upływie tego czasu usuń sznurowanie i poćwiartuj mięso. Taki ptaszek najlepszy jest zaraz po upieczeniu. Odgrzewany nie będzie już tak soczysty. Smacznego.


16 komentarzy:

  1. Perliczka 1200 g ? Ostatnio kupiłem kilka sztuk ale każda warzyła po 200-220 g i była wielkości gołąbka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To znaczy, że kupiłeś przepiórki, nie perliczki. To są zupełnie różne ptaszki. Porównaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Perlica_zwyczajna oraz http://pl.wikipedia.org/wiki/Przepi%C3%B3rka. Pozdrawiam i życzę smacznego :)

      Usuń
    2. No to zrobiłem i ... REWELACJA !!! Zamiast śliwek udało mi się wepchnąć do środka 2 ćwiartki pomarańczy z wetkniętym goździkiem. Reszta jak w przepisie i powiem jedno: można zażreć się na śmierć - to takie dobre. Przepis naprawdę superaśny. Wielkie dzięki.

      Usuń
    3. Tu Basia, witaj Marto,dzisiaj upiekłam perliczkę wg Twojego przepisu oraz ciasto włoskie przepis z Twojej strony i ...wszystko wyszło rewelacyjnie pyszne...a tak się bałam. Serdecznie Ci dziękuję, będę częściej tu zaglądała. Pozdrawiam.Basia z Gorzowa

      Usuń
    4. Witaj Basiu :) Bardzo się cieszę, że moje przepisy przypadły Ci do gustu. Zapraszam więc do wypróbowania kolejnych .
      Dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Dzień dobry, super przepis na perliczkę. Zastanawiam się, czy wyjdzie smaczna wyjdzie bez boczku i jabłka? Moje dzieci są uczulone na wieprzowinę i jabłko..

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszła super ! Zamiast śliwek - suszona żurawina. Pycha !!! Polecam !

    OdpowiedzUsuń
  4. jadłam dzisiaj perliczkę - super przepis, zrobił ją mąż, dodał żurawiny, była przepyszna, polecam. Perliczka ważyła 1,10 kg.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie. Czy boczek do obłożenia ptaszka ma być wędzony, czy też surowy ale nie wędzony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam surowego , nie wędzonego boczku, ale wędzony też może dać ciekawy efekt. Życzę smacznego :)

      Usuń
  6. Specyficzny zapach nie pozwala mi zachwycać się smakiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Specyficzny? Główną nutę zapachową tej potrawie nadaje majeranek, który świetnie komponuje się z jabłkiem. Jednak z pewnością nie wszyscy lubią zapach majeranku. Wówczas warto zmienić zioła na te bardziej akceptowane, może tymianek lub rozmaryn. I zawsze traktować cudzy przepis jako inspirację, podpowiedź, na bazie której komponujemy własne danie :)

      Usuń
  7. przepis genialny w swojej prostacie .Danie stało się naszym ulubionym rodzinnym obiadem niedzielnym.właśnie pitrasi się w piekarniku;-)Marta,dziękuję z nowe smaki ;-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, tak mi miło! Dziękuję :) Szkoda, że piszesz anonimowo, bo nawet nie wiem jak się do Ciebie zwrócić. Forma bezosobowa jest taka... surowa,zimna. Ale i tak dziękuję :)

      Usuń
  8. a ja zrobię perliczkę jutro, już się nie mogę doczekać Beata

    OdpowiedzUsuń
  9. Za 25 minut wyjmuję! A ślina leci litrami.

    OdpowiedzUsuń