Filet z kurczaka z porami |
4 małe lub 2 duże pory
kilka cebulek typu dymka
3 liście kapusty pekińskiej
listek laurowy, 4 kulki ziela angielskiego, sól i pieprz
0,5 szklanki śmietany 18%
1 łyżka mąki z amarantusa (lub pszennej)
2 łyżki oleju do smażenia
Pierś kurczaka pokrojoną w niewielkie kawałki wrzuć na rozgrzany tłuszcz, przesmaż na dość dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Pokrój pory w wąskie paseczki, wrzuć je wraz z dymką do przesmażonego mięsa. Dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Wymieszaj, wlej szklankę zimnej wody, przykryj i duś na niewielkim ogniu ok 10 min.
Dodaj pokrojone liście kapusty pekińskiej, duś jeszcze 5 min. pod przykryciem.
W tym czasie zmieszaj mąkę ze śmietaną.( Możesz użyć pszennej mąki, ja jednak wolę amarantusową ze względu na jej walory zdrowotne). Śmietanę z mąką dodaj do mięsa, przypraw solą i pieprzem, przykryj i niech się jeszcze razem gotują przez 5 min. na maleńkim ogniu. Gęstość sosu dostosuj do swoich potrzeb przez dolanie odpowiedniej ilości wody.
potrawka z piersi kurczaka z porami |
Smacznego!
Robię podobne danie ale bez kapusty pekińskiej i cebulki. Domyślam się, że efekt jest jednak podobny. Bardzo smaczne, polecam każdemu. ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Emilia z coolinarnie.pl
Emilio, masz rację. Na pewno smakuje podobnie, bo to właśnie por ma tu najbardziej wyrazisty smak.On ma największy wpływ na smak całej potrawy. Pozdrawiam :)
UsuńZrobiłam bez kapusty pekińskiej. Pyszności!
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało :)
Usuń