niedziela, 28 kwietnia 2013

WARZYWNA ZAPIEKANKA

Kiedy brakuje czasu, albo zwyczajnie mamy gorszy dzień i nic się nam nie chce, możemy sięgnąć po pomoc w postaci mrożonych warzyw. Odrobina pomysłowości i mamy gotowy obiad. Biesiadnicy nawet się nie domyślą, że zrobiłyśmy go w parę chwil :)
Warzywna zapiekanka
Potrzebujesz:
1 opakowanie mrożonki wielowarzywnej
1 torebka ryżu
1 jajko
150 ml śmietany 18%
150 g sera żółtego
2 łyżki oleju lub masła klarowanego 
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do formy
 Ugotuj ryż.
Tłuszcz rozgrzej na patelni, wrzuć mrożone warzywa, uduś pod przykryciem zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Pod koniec duszenia przypraw wg uznania. Połącz warzywa i ryż.

Foremkę do zapiekania wysmaruj tłuszczem i wysyp tartą bułką. Przełóż do niej warzywa z ryżem.

W miseczce rozmieszaj jajko ze śmietaną i przyprawami.
Wylej na przygotowane warzywa.
Posyp startym żółtym serem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj w temp. 180 st. C do czasu aż ser się zacznie lekko rumienić, tj. ok. 30-40 min.
zapiekanka warzywna
Zapiekankę podawaj na ciepło. Smacznego!



1 komentarz: