wtorek, 30 kwietnia 2013

FUSILLI Z POKRZYWĄ

Podczas wiosennego spaceru warto nazbierać młodych pędów pokrzywy. Można z nich wyczarować bardzo zdrowe danie. Pod warunkiem wszak, że będziemy je zrywać w miejscach niezanieczyszczonych, z dala od dróg, a także od upraw rolnych, na których stosowano opryski.
Fusilli z pokrzywą
Potrzebujesz:
300 g młodych pędów pokrzywy
3-4 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
3 łyżki oliwy lub masła klarowanego
gałązka mięty (niekoniecznie)
50 g ostrego twardego sera
200-250 g makaronu świderki
sól

Makaron, najlepiej pełnoziarnisty, ugotuj al dente w osolonej wodzie.

Pokrzywę starannie opłucz, poobrywaj listki.
Czosnek drobno posiekaj, wrzuć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.
Smaż chwilkę uważając, by się nie przypalił. Dorzuć listki pokrzywy, podlej wodą (ok. 50-60 ml), dodaj sól i odrobinę startej gałki muszkatołowej.
Smaż mieszając kilka minut, aż liście zaparzone zmiękną i mocno się skurczą. Jeśli chcesz, dodaj posiekane listki mięty.
Do zblanszowanej pokrzywy wrzuć ugotowany makaron, wymieszaj, nakładaj na talerze. Każdą porcję posyp startym serem typu parmezan lub grana padano. Ważne, by był to ser o zdecydowanym smaku, ponieważ pokrzywa jest zupełnie neutralna w smaku, tak więc o smaku naszej potrawy decydują dwa składniki - czosnek i właśnie ser. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz