Sałatka z roszponki i mniszka lekarskiego |
3 garście roszponki
3 garście liści mniszka lekarskiego
1 garść młodziutkiej pokrzywy
250 g boczku wędzonego
1 bułka
1 młoda cebulka
1-2 łyżki masła klarowanego
oraz sos vinaigrette
Liście mniszka oczyść, opłucz i umieść na 30-40 min. w misce z osoloną wodą. Ten zabieg jest wskazany, by z liści mniszka wyciągnąć nieco goryczki charakterystycznej dla tego ziółka. W tym czasie oczyść roszponkę i pokrzywę. Rozetki roszponki wrzuć w całości do salaterki, a listki pokrzywy drobniutko posiekaj i dodaj do roszponki.
Boczek pokrój w słupki i zrumień je na gorącej patelni.
Bułkę pokrój w kosteczkę i usmaż grzanki na łyżce lub dwóch klarowanego masła.
Odsączone ze słonej wody liście mniszka włóż do salaterki z roszponką (większe rozerwij na pół) i wymieszaj delikatnie. Dodaj przesmażony boczek oraz grzanki. Młodą cebulkę pokrój w talarki i rozdziel na pojedyncze obrączki. Dodaj do salaterki. Wszystkie składniki wymieszaj.
sałatka z roszponki i mniszka lekarskiego |
I wszystko byłoby piekne - witaminy itp. gdyby nie ten boczek, który bezcześci tę wiosenną sałatkę.
OdpowiedzUsuńTo zależy od punktu widzenia. Doniesienia naukowe z ostatnich lat pozwalają inaczej spojrzeć na tłuszcze zwierzęce. Nie są one tak niezdrowe, jak dotąd sądzono, więc nie demonizujmy ich.
UsuńRozumiem jednak, że jest obecnie wiele osób nie jedzących mięsa. I one mogą zrezygnować z dodawania paseczków smażonego boczku, natomiast warto zastąpić je kawałkami tofu, ugotowaną ciecierzycą, lub innymi strączkami. Dodatek składnika białkowego spowoduje, że sałatka nadal będzie pełnowartościowym posiłkiem.