niedziela, 14 kwietnia 2013

SOS POMIDOROWY DO MAKARONU

Jeden z wielu sosów, jakie robię do spagetti.
Sos pomidorowy do spagetti
1 puszka pomidorów bez skórki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki
1,5 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku.
Cebulkę pokrój w drobniutką kosteczkę. Oliwę wlej do rondelka, postaw na ogniu i od razu wrzuć pokrojoną cebulę. Dodaj łyżkę wody i duś pod przykryciem na maleńkim ogniu, aż do zeszklenia cebuli.
Do zeszklonej cebuli dodaj łyżkę mąki, rozprowadź tak, by nie było grudek (jeśli trzeba, dodaj trochę oliwy). Wlej ok. 50 ml zimnej wody, zamieszaj. Dodaj zioła prowansalskie, paprykę, pieprz, sól, zmiażdżony czosnek.
Posiekaj "z grubsza" pomidory z puszki i wrzuć je wraz z przecierem do gęstniejącego sosu.
Zwiększ ogień pod rondelkiem, doprowadź do wrzenia i gotuj (już na zmniejszonym ogniu) około 8-10 minut. Jeśli sos jest za gęsty, dolej trochę wody.Dodaj łyżeczkę cukru. Zamieszaj, skosztuj i ewentualnie jeszcze dopraw solą i pieprzem.
Spagetti z sosem pomidorowym

Możesz podawać z każdym rodzajem makaronu. Polecam również inny sos pomidorowy do makaronu lub placków ziemniaczanych. Ma bardziej włoski charakter i jest nieco bardziej wyrafinowany w smaku. Smacznego!




25 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Polecam również inny sosik pomidorowy http://poprostupyszne.blogspot.com/2013/05/sos-pomidorowy-do-spagetti.html. Moim zdaniem nawet lepszy

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Jakże cieszą mnie takie komentarze :)

      Usuń
  3. Bardzo dobry:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrodziłem dzisiaj do makaronu i kurczaka, lekkie i smaczne, pasowało bardzo dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam również mój drugi sos pomidorowy. Moim zdaniem nawet lepszy, bardziej "wyrafinowany".

      Usuń
  5. na razie gotuje się makaron ale pachnie pięknie:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Było pyszne.Wspaniały przepis ;3

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za przepis, w poniedziałek będę gotować ten pyszny sos. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja robię prawie taki sam z tym że zamiast ziół prowansalskich daję dużo bazylii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

    1. Tak, ze świeżymi listkami bazylii jest również pyszny, ale jednak smakuje, a zwłaszcza pachnie inaczej. Dlatego warto sobie zmieniać te dodatki, tak by się nam jeden smak nie znudził :)

      Usuń
  9. A mi wyszedl strasznie pikantny :( Dalam dokladne proporcje... Ale pyszny wyszedl tyle ze ja nie potrafie jesc na ostro :P W kazdym razie dziekuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Szkoda... Wydawałoby się, że 1/3 łyżeczki ostrej papryki na taką ilość sosu to nie za wiele. ale okazuje się, że nie dla każdego. Może należysz do tej stosunkowo małej grupy osób obdarzonych ponadprzeciętną liczbą kubków smakowych. Jeśli tak, to należy Ci tylko pozazdrościć :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń