Sos pomidorowy do spagetti |
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki
1,5 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku.
Cebulkę pokrój w drobniutką kosteczkę. Oliwę wlej do rondelka, postaw na ogniu i od razu wrzuć pokrojoną cebulę. Dodaj łyżkę wody i duś pod przykryciem na maleńkim ogniu, aż do zeszklenia cebuli.
Do zeszklonej cebuli dodaj łyżkę mąki, rozprowadź tak, by nie było grudek (jeśli trzeba, dodaj trochę oliwy). Wlej ok. 50 ml zimnej wody, zamieszaj. Dodaj zioła prowansalskie, paprykę, pieprz, sól, zmiażdżony czosnek.
Posiekaj "z grubsza" pomidory z puszki i wrzuć je wraz z przecierem do gęstniejącego sosu.
Zwiększ ogień pod rondelkiem, doprowadź do wrzenia i gotuj (już na zmniejszonym ogniu) około 8-10 minut. Jeśli sos jest za gęsty, dolej trochę wody.Dodaj łyżeczkę cukru. Zamieszaj, skosztuj i ewentualnie jeszcze dopraw solą i pieprzem.
Spagetti z sosem pomidorowym |
Możesz podawać z każdym rodzajem makaronu. Polecam również inny sos pomidorowy do makaronu lub placków ziemniaczanych. Ma bardziej włoski charakter i jest nieco bardziej wyrafinowany w smaku. Smacznego!
Pycha !
OdpowiedzUsuńPolecam również inny sosik pomidorowy http://poprostupyszne.blogspot.com/2013/05/sos-pomidorowy-do-spagetti.html. Moim zdaniem nawet lepszy
Usuńpycha! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Jakże cieszą mnie takie komentarze :)
UsuńBardzo dobry:))
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował :)
UsuńZrodziłem dzisiaj do makaronu i kurczaka, lekkie i smaczne, pasowało bardzo dobrze :)
OdpowiedzUsuńPolecam również mój drugi sos pomidorowy. Moim zdaniem nawet lepszy, bardziej "wyrafinowany".
Usuńmniam mniam
OdpowiedzUsuńzgadzam się
UsuńDziękuję serdecznie za uznanie :)
Usuńna razie gotuje się makaron ale pachnie pięknie:-)
OdpowiedzUsuńNa pewno będzie pycha :)
Usuńpychotka
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMiło mi :)
OdpowiedzUsuńByło pyszne.Wspaniały przepis ;3
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję za przepis, w poniedziałek będę gotować ten pyszny sos. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDzięki za super sos.
OdpowiedzUsuńSuper przepis'Dzięki.
OdpowiedzUsuńJa robię prawie taki sam z tym że zamiast ziół prowansalskich daję dużo bazylii
OdpowiedzUsuń
UsuńTak, ze świeżymi listkami bazylii jest również pyszny, ale jednak smakuje, a zwłaszcza pachnie inaczej. Dlatego warto sobie zmieniać te dodatki, tak by się nam jeden smak nie znudził :)
A mi wyszedl strasznie pikantny :( Dalam dokladne proporcje... Ale pyszny wyszedl tyle ze ja nie potrafie jesc na ostro :P W kazdym razie dziekuje ;)
OdpowiedzUsuńSzkoda... Wydawałoby się, że 1/3 łyżeczki ostrej papryki na taką ilość sosu to nie za wiele. ale okazuje się, że nie dla każdego. Może należysz do tej stosunkowo małej grupy osób obdarzonych ponadprzeciętną liczbą kubków smakowych. Jeśli tak, to należy Ci tylko pozazdrościć :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń