środa, 24 kwietnia 2013

SAŁATKA Z TOPINAMBUREM

Sezon na topinambur dobiega końca. Staram się więc jak najpełniej wykorzystać bulwy, które mi jeszcze  zostały.
Sałatka z topinamburem
400 g bulw topinamburu
szczypta sody oczyszczonej
1 puszka groszku
1 mała puszka kukurydzy
4 jajka  na twardo
4-6 ogórków konserwowych

Na sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy (najlepiej Dijon)
1 łyżeczka cukru
2-3 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Topinambur ugotuj w osolonej wodzie tak jak ziemniaki w mundurkach, z tą różnicą, że do gotowania topinamburu warto dodać szczyptę sody. Ugotowany ostudź. Skórka na bulwach jest tak delikatna, że nie ma potrzeby jej usuwać.
Kukurydzę i groszek odsącz z zalewy, przełóż do miski. Jajka, ogórki i topinambur pokrój w kosteczkę i wrzuć do miski. Posól i dobrze popieprz, delikatnie wymieszaj.
Przygotuj sos:
Do kubka włóż wszystkie składniki sosu, wymieszaj. Połącz z sałatką, a następnie przełóż do salaterki i udekoruj. Smacznego!
sałatka z topinamburem




2 komentarze: