sobota, 27 kwietnia 2013

SOCZEWICA Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Soczewica jest tak wartościowym składnikiem diety, że powinna przynajmniej raz w tygodniu gościć na naszym stole. W możliwie różnych postaciach: jako zupa, farsz do pierogów lub naleśników, w zapiekankach i jako danie główne. Ja właśnie dzisiaj zrobiłam obiad z soczewicą w roli głównej.
Soczewica z suszonymi pomidorami
1 szklanka soczewicy zielonej lub brązowej
3 łyżki oliwy lub klarowanego masła
8 suszonych pomidorów osączonych z oleju
3-4 ząbki czosnku
1 malutka ostra papryczka lub zamiennik
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pieprz i sól
sok z cytryny do smaku (niekoniecznie)
Soczewicę starannie wypłucz, zalej litrem wrzącej wody, przykryj i odstaw na 30 -40 minut by napęczniała. Spęczniałe ziarna odcedź, następnie zalej taką ilością wrzącej wody, by były lekko przykryte. Posól, przykryj, postaw garnek na małym ogniu i gotuj ok. 15-20 min, aż soczewica będzie miękka.
W tym czasie pokrój odsączone z zalewy suszone pomidory, drobniutko posiekaj czosnek, rozdrobnij ostrą papryczkę.
Na patelni rozgrzej tłuszcz, włóż czosnek i smaż ostrożnie, aż zacznie się rumienić. Dodaj pomidory i papryczkę, smaż razem, podlewając nieco wodą z gotowania soczewicy.
Dodaj ugotowaną i ewentualnie odcedzoną soczewicę, dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i opcjonalnie sokiem z cytryny.
Wymieszaj, przykryj i duś jeszcze razem kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
soczewica z suszonymi pomidorami

Tak przygotowana soczewica może stanowić danie główne. Jest bardzo smaczna. Polecam!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz