czwartek, 11 kwietnia 2013

KOTLETY JAJECZNO KOKOSOWE

Nie zawsze mamy chęć na mięso. Czasami czujemy potrzebę zjedzenia czegoś lżejszego. Jak  kotlety jajeczno kokosowe.
Kotlety jajeczno kokosowe
1 jajko surowe
4 jajka na twardo
5 łyżek płatków owsianych
1 cebula
1-2 łyżki oleju kokosowego
sól i pieprz do smaku
wiórki kokosowe, lub tarta bułka do panierowania
olej kokosowy lub inny do smażenia

Zacznij od ugotowania jajek na twardo i zeszklenia pokrojonej cebuli na oleju kokosowym.
Płatki owsiane rozdrobnij w blenderze (możesz użyć całych, ale wtedy musisz ciasto odłożyć na jakiś czas, by płatki wchłonęły wilgoć, a ciasto zgęstniało i dało się formować w kotlety. Możesz też zamiast płatków użyć namoczonej w mleku i odciśniętej bułki)
Do rozdrobnionych płatków dodaj jajka - i te ugotowane, i surowe, podsmażoną cebulkę, przyprawy. Przykryj blender i rozdrabniaj wszystko razem do uzyskania dość gładkiej masy.

Zamiast tego możesz jajka zetrzeć na tarce o średnich oczkach, wymieszać starannie z pozostałymi składnikami.
Z uzyskanej masy uformuj 8 małych, lub 6 większych kotlecików, obtocz je wiórkami kokosowymi i usmaż na oleju kokosowym lub innym preferowanym.
kotlety jajeczno kokosowe
Do tych kotlecików świetnie pasuje zielona sałata lub surówka z selera z kokosem.


3 komentarze:

  1. Trudno mi sobie wyobrazić jak może smakować to połączenie. Chyba wypróbuję z czystej ciekawości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maniu, spróbuj! Połączenie tych składników wcale nie jest takie ryzykowne, jak by się mogło wydawać. Wszystkie mają łagodny smak, żaden nie dominuje. Dlatego też ważna jest w nich ilość soli i pieprzu. Nie może ich być za mało. Wiórki i olej kokosowy dają przede wszystkim cudowny zapach podczas smażenia.

      Usuń
  2. Nigdy takich nie jadłam ale wiem że muszą smakować więc jak najszybciej je wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń