Krem z marchewki i topinamburu |
100 g topinamburu
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
1 mały serek topiony śmietankowy
sól, pieprz, ostra papryczka
szczypta sody oczyszczonej
2 łyżki oleju
Posiekaną cebulę uduś w rondelku na 2 łyżkach oleju. Do zeszklonej cebuli wlej ok. 1 litr wody, zagotuj. Dodaj bulwy topinamburu (jeśli drobne, to w całości) oraz pokrojoną marchewkę.
Gotuj razem ok 10 minut.
Teraz dodaj pokrojoną łodygę selera i serek topiony. Gotuj ok. 5 min., po czym zupę rozdrobnij blenderem.
Dopraw solą, pieprzem i ostrą papryczką. Nie zapomnij o szczypcie sody oczyszczonej. Smacznego!
krem z marchwi i topinamburu |
supesmaczna zupka :)
OdpowiedzUsuńTak, ale musi być pikantnie przyprawiona :)
Usuń