poniedziałek, 1 kwietnia 2013

SAŁATKA WARSTWOWA

Przepisów na sałatkę warstwową w internecie znajdziemy na kopy :) I bardzo dobrze, bo "warstwowa" to tylko idea, a z jakich warstw będzie się składała, to kwestia naszych upodobań, a także po trochu pomysłowości, może wręcz odwagi w zestawianiu nieoczywistych połączeń smakowych. Ja już wielokrotnie robiłam sałatkę warstwową i za każdym razem była inna. W zasadzie 4 warstwy są stałe, pozostałe się zmieniają. O różnicy w smaku decyduje również sos, który też można przyprawiać na różne sposoby. Tym razem pokażę sałatkę, którą zrobiłam na Wielkanoc.
Sałatka warstwowa
Zobacz przepis:

1 słoik selera w zalewie octowej
1 puszka ananasa
200 g szynki konserwowej
1 puszka kukurydzy
5 jajek na twardo
200 g sera żółtego

Na sos:
0,5 słoika majonezu
2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
30 ml zalewy z ananasów
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz i sok z cytryny do smaku


 Na początek przygotuj sos majonezowy. Wszystkie składniki sosu umieść w kubku i wymieszaj. Po chwili, gdy cukier i sól się rozpuszczą, skosztuj i jeśli trzeba, dodaj brakujące przyprawy.

Układaj warstwami w przeźroczystej salaterce: odsączone, a następnie z grubsza posiekane paseczki selera, odsączone i pokrojone krążki ananasa. Pokryj je 1/3 sosu. Następna warstwa to pokrojona w kosteczkę szynka lub inna wędlina, następnie odsączona kukurydza, wreszcie pokrojone w kostkę jajka. Teraz wyłóż pozostały sos. Jako ostatnia warstwa zawsze idzie starty na grubych oczkach ser żółty.
sałatka warstwowa
Taka sałatka powinna pozostać w lodówce kilka, kilkanaście godzin, by się składniki przegryzły. Dlatego trzeba ją przykryć, żeby ser nie wysychał. I to wszystko. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. na naszym świątecznym stole też gościła:) jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się nastusiu81, że też lubisz takie sałatki.
      Sałatka warstwowa rządzi! :)

      Usuń
  2. piękna kolorowa ..muszę ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bogi, warto ją zrobić. Prawie nie ma przy niej roboty, a tyle pysznego jedzenia :)

      Usuń
  3. Robiłam ją wiele razy, ale zawsze z majonezem. Pomysł z sosem majonezowym bardzo mi się spodobał. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń