Sałatka warstwowa |
1 słoik selera w zalewie octowej
1 puszka ananasa
200 g szynki konserwowej
1 puszka kukurydzy
5 jajek na twardo
200 g sera żółtego
Na sos:
0,5 słoika majonezu
2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
30 ml zalewy z ananasów
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
Na początek przygotuj sos majonezowy. Wszystkie składniki sosu umieść w kubku i wymieszaj. Po chwili, gdy cukier i sól się rozpuszczą, skosztuj i jeśli trzeba, dodaj brakujące przyprawy.
Układaj warstwami w przeźroczystej salaterce: odsączone, a następnie z grubsza posiekane paseczki selera, odsączone i pokrojone krążki ananasa. Pokryj je 1/3 sosu. Następna warstwa to pokrojona w kosteczkę szynka lub inna wędlina, następnie odsączona kukurydza, wreszcie pokrojone w kostkę jajka. Teraz wyłóż pozostały sos. Jako ostatnia warstwa zawsze idzie starty na grubych oczkach ser żółty.
sałatka warstwowa |
na naszym świątecznym stole też gościła:) jest pyszna!
OdpowiedzUsuńCieszę się nastusiu81, że też lubisz takie sałatki.
UsuńSałatka warstwowa rządzi! :)
piękna kolorowa ..muszę ją zrobić :)
OdpowiedzUsuńBogi, warto ją zrobić. Prawie nie ma przy niej roboty, a tyle pysznego jedzenia :)
UsuńRobiłam ją wiele razy, ale zawsze z majonezem. Pomysł z sosem majonezowym bardzo mi się spodobał. Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń