Surówka z roszponki |
1 garść kiełków brokuła
2 mandarynki
garść ziaren granatu
Na sos:
1 mandarynka
oliwa z oliwek
szczypta soli
Roszponkę i kiełki włóż do salaterki. Dwie mandarynki obierz ze skórki i wyfiletuj poszczególne cząstki. Rozłóż je równomiernie na roszponce. Dodaj ziarenka granatu.
Przygotuj prosty sos:
Do słoiczka wyciśnij sok z 1 mandarynki. Dodaj szczyptę soli i oliwę z oliwek doskonałej jakości w ilości 2 razy większej niż sok z mandarynki. Zakręć słoiczek i potrząsaj nim jak shakerem, aż do uzyskania jednorodnej emulsji. Takim sosem polej sałatkę. Smacznego!
sałatka z roszponki |
nie mam wszystkich składników, a chętnie zjadłabym takie śniadanie...:)
OdpowiedzUsuńJa roszponkę mam z działki, ale wiem, że w sklepach też się pojawia. Pozostałe składniki są w zasadzie dostępne. Może tylko granat sezonowo...
Usuń