sobota, 20 kwietnia 2013

SURÓWKA Z ROSZPONKI

Lekka surówka stanowiąca ciekawą odmianę, gdy znudzą się nam inne surówki. Świetna jako akompaniament dla dań z drobiu i ryb.
Surówka z roszponki
2-3 garści roszponki
1 garść kiełków brokuła
2 mandarynki
garść ziaren granatu

Na sos:
1 mandarynka
oliwa z oliwek
szczypta soli
Roszponkę i kiełki włóż do salaterki. Dwie mandarynki obierz ze skórki i wyfiletuj poszczególne cząstki. Rozłóż je równomiernie na roszponce. Dodaj ziarenka granatu.
Przygotuj prosty sos:
Do słoiczka wyciśnij sok z 1 mandarynki. Dodaj szczyptę soli i oliwę z oliwek doskonałej jakości w ilości 2 razy większej niż sok z mandarynki. Zakręć słoiczek i potrząsaj nim jak shakerem, aż do uzyskania jednorodnej emulsji. Takim sosem polej sałatkę. Smacznego!
sałatka z roszponki
Taka surówka świetnie współgra z drobiem. U mnie towarzyszy jej potrawka z piersi kurczaka z porem.


2 komentarze:

  1. nie mam wszystkich składników, a chętnie zjadłabym takie śniadanie...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja roszponkę mam z działki, ale wiem, że w sklepach też się pojawia. Pozostałe składniki są w zasadzie dostępne. Może tylko granat sezonowo...

      Usuń