Makaron z mięsem i warzywami |
1 cebula
1 marchewka
4-5 łodyg selera liściowego
400-500 g makaronu pełnoziarnistego
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, czerwona czubryca, ostra papryczka np. cayenne
Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, łodygi selera pokrój w cienkie plasterki, dodaj do podduszonej cebuli. Dolej ok. 20 ml wody, przykryj i duś aż warzywa zmiękną, tj. ok 10-15 min.
Do uduszonych warzyw dodaj mięso, drobno posiekany czosnek, sól i pozostałe przyprawy. Przesmaż razem dobrze mieszając.
Przykryj i duś jeszcze ok. 5-10 min. Ugotuj makaron al dente i połącz z miksem mięsno-warzywnym, lub nakładaj makaron na talerze, a mieszankę mięsno-warzywną kładź na makaron. Smacznego!
makaron z mięsem i warzywami |
Bombastyczny przepis! Tego m\właśnie szukałem. Wspomnienie ze stołówki szkolnej w czasach gdy pysznie tam gotowały zatrudnione Panie kucharki a nie jak teraz w większości catering albo masówka zapychająca żołądek. Dzięki i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że udało mi się wzbudzić tak miłe wspomnienia :) Pozdrawiam :)
Usuń