środa, 10 kwietnia 2013

SURÓWKA Z SELERA Z KOKOSEM

Pyszna surówka, w której selera prawie nie czuć, bo dominuje smak jabłkowo kokosowy. Dla mnie to bezcenne, bo seler jest bardzo wartościowym warzywem, należy go jeść możliwie często, ale co ma zrobić ktoś, kto nie lubi jego smaku tak jak ja? Ano, trzeba znaleźć takie przepisy, które będą dla nas do zaakceptowania, pomimo obecności rzeczonego :). Ten przepis jest właśnie taki. Nawet dzieci będą lubiły taką surówkę selerową.

Surówka z selera z kokosem

300 g obranego selera
1 jabłko (jeśli ma kruchą skórkę, to nie trzeba obierać)
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki majonezu
1 łyżka oleju kokosowego
3 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki sparzonych  rodzynek
szczypta soli (niekoniecznie)
Jabłko i seler zetrzyj na tarce o średnich oczkach, dodaj sok z cytryny i cukier, zamieszaj. Majonez rozetrzyj z olejem kokosowym (najlepiej, jeśli oba będą w temperaturze pokojowej) dodaj do surówki wraz z rodzynkami i wiórkami kokosowymi.
Jeśli dysponujesz Thermomixem lub mocnym blenderem, masz ułatwione zadanie, bo przygotowanie tej surówki zajmie ci ok. minutę, no może półtorej. Wszystkie składniki oprócz rodzynek i wiórków włóż do kielicha malaksera,przykryj i rozdrabniaj ( w Thermomixie 20 s, obroty poz. 4-5).
Dodaj rodzynki i wiórki kokosowe, wymieszaj (Thermomix - czas 15 s, obroty wsteczne, poz. 4-5).
Gotową surówkę przełóż do salaterki. Podawaj schłodzoną do kotletów jajecznych, do wątróbki, do mięs, a także jako samodzielne danie na podwieczorek (np, dla dzieci z herbatniczkiem).
surówka z selera z wiórkami kokosowymi
Przepis zgłaszam do akcji zbierania przepisów, których głównym bohaterem jest olej kokosowy :)



4 komentarze:

  1. Bardzo lubię seler i z przyjemnością wypróbuję Twoją sałatkę/ nie mama oleju kokosowego,ale jakoś sobie poradzę/. Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uznanie :) Ten olej kokosowy nie jest konieczny. Ja go dodaję ze względu na jego korzystne działanie prozdrowotne. I ten zapach... ach... :)

      Usuń
  2. Surówkę zrobiłam,było pysznie , a za olejem muszę się gdzieś rozglądnąć.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że Ci smakowała. Byłam pewna, że się nie zawiedziesz :)

      Usuń