Surówka z selera z kokosem |
300 g obranego selera
1 jabłko (jeśli ma kruchą skórkę, to nie trzeba obierać)
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki majonezu
1 łyżka oleju kokosowego
3 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki sparzonych rodzynek
szczypta soli (niekoniecznie)
Jabłko i seler zetrzyj na tarce o średnich oczkach, dodaj sok z cytryny i cukier, zamieszaj. Majonez rozetrzyj z olejem kokosowym (najlepiej, jeśli oba będą w temperaturze pokojowej) dodaj do surówki wraz z rodzynkami i wiórkami kokosowymi.
Jeśli dysponujesz Thermomixem lub mocnym blenderem, masz ułatwione zadanie, bo przygotowanie tej surówki zajmie ci ok. minutę, no może półtorej. Wszystkie składniki oprócz rodzynek i wiórków włóż do kielicha malaksera,przykryj i rozdrabniaj ( w Thermomixie 20 s, obroty poz. 4-5).
Dodaj rodzynki i wiórki kokosowe, wymieszaj (Thermomix - czas 15 s, obroty wsteczne, poz. 4-5).
Gotową surówkę przełóż do salaterki. Podawaj schłodzoną do kotletów jajecznych, do wątróbki, do mięs, a także jako samodzielne danie na podwieczorek (np, dla dzieci z herbatniczkiem).
surówka z selera z wiórkami kokosowymi |
Bardzo lubię seler i z przyjemnością wypróbuję Twoją sałatkę/ nie mama oleju kokosowego,ale jakoś sobie poradzę/. Super pomysł!
OdpowiedzUsuńDziękuję za uznanie :) Ten olej kokosowy nie jest konieczny. Ja go dodaję ze względu na jego korzystne działanie prozdrowotne. I ten zapach... ach... :)
UsuńSurówkę zrobiłam,było pysznie , a za olejem muszę się gdzieś rozglądnąć.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Cieszę się że Ci smakowała. Byłam pewna, że się nie zawiedziesz :)
Usuńpyszna ta surówka, od dziś powtarzam jak najczesciej:))
OdpowiedzUsuńFajnie, jak na seler, to wyjątkowo smaczna :)
Usuń