Niby-burger mięsno warzywny |
500 g mielonego mięsa wieprzowego, lub mieszanego wieprzowego z wołowym
1 marchewka
1 cebula
4-5 łodyg selera naciowego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, czerwona czubryca, ostra papryczka np. cayenne
2 łyżki oleju
6-8 łyżek bułki tartej
2 jajka
50 g sera żółtego
1 pomidor
bazylia, lub oregano, lub zioła prowansalskie
Przygotuj mięso z warzywami wg przepisu na Makaron z mięsem i warzywami, przestudź. Dodaj jajka i bułkę tartą. Starannie wymieszaj. Masa powinna dać się formować w okrągłe kotlety.
Z podanych składników powinno wyjść 6 kotlecików. Ser zetrzyj na tarce, równomiernie rozłóż go na niby-burgerach. Pomidora pokrój w plastry, ułóż je na burgerach, posyp solą, pieprzem i bazylią lub innymi ziołami. Zapiekaj 20-25 min. w temp. 180 st. C.
Niby-burgery możesz podawać w ogrzanej bułce, lub z ziemniaczkami i surówką jako danie obiadowe. Ja akurat miałam topinambur, dlatego na zdjęciach towarzyszy moim burgerom, ale nie jest to integralny składnik przepisu :) Smacznego!
burger mięsno warzywny |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz