poniedziałek, 8 kwietnia 2013

WIEPRZOWINA DUSZONA Z CEBULKĄ PERŁOWĄ.

Zastanawiałam się, jak wykorzystać pół słoiczka cebulki perłowej, która została mi po zrobieniu "szybkiej sałatki". Wpadłam na pomysł, by użyć jej do urozmaicenia smaku duszonej wieprzowiny. Efekt był całkiem, całkiem :)
Wieprzowina duszona z cebulką perłową
300 g wieprzowiny ( u mnie od szynki)
0,5 słoiczka cebulki perłowej
2 łodygi selera naciowego
szczypta rozmarynu
3 łyżki oleju
0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, ostra papryka
W miseczce przygotuj marynatę z 3 łyżek octu ze słoiczka cebulki, 2 łyżek oleju, soli, pieprzu i rozmarynu. Mięso pokrój w mniejsze lub większe paseczki, wrzuć je do marynaty, wymieszaj i odstaw na 1-2 godz. Niech się maceruje.
Wrzuć mięso na patelnię z rozgrzaną resztą oleju, po chwili dorzuć cebulki odsączone z zalewy, smaż chwilę razem.
Dodaj seler naciowy pokrojony w cienkie plasterki. Wymieszaj, wlej 100 ml zimnej wody, przykryj i duś do miękkości mięsa. W razie potrzeby uzupełniaj odparowany płyn.
Na koniec dosmakuj potrawkę solą, pieprzem i ostrą papryczką. Pół łyżeczki mąki ziemniaczanej rozprowadź w 100 ml zimnej wody, wlej do sosu. Mieszając zagotuj. Możesz dodać śmietanę. Podawaj z sezonową surówką. Smacznego!
wieprzowina z cebulką perłową




2 komentarze: