Wieprzowina duszona z cebulką perłową |
0,5 słoiczka cebulki perłowej
2 łodygi selera naciowego
szczypta rozmarynu
3 łyżki oleju
0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, ostra papryka
W miseczce przygotuj marynatę z 3 łyżek octu ze słoiczka cebulki, 2 łyżek oleju, soli, pieprzu i rozmarynu. Mięso pokrój w mniejsze lub większe paseczki, wrzuć je do marynaty, wymieszaj i odstaw na 1-2 godz. Niech się maceruje.
Wrzuć mięso na patelnię z rozgrzaną resztą oleju, po chwili dorzuć cebulki odsączone z zalewy, smaż chwilę razem.
Dodaj seler naciowy pokrojony w cienkie plasterki. Wymieszaj, wlej 100 ml zimnej wody, przykryj i duś do miękkości mięsa. W razie potrzeby uzupełniaj odparowany płyn.
Na koniec dosmakuj potrawkę solą, pieprzem i ostrą papryczką. Pół łyżeczki mąki ziemniaczanej rozprowadź w 100 ml zimnej wody, wlej do sosu. Mieszając zagotuj. Możesz dodać śmietanę. Podawaj z sezonową surówką. Smacznego!
wieprzowina z cebulką perłową |
fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Powstał dość przypadkowo :)
Usuń