Polecam też świetną stronę w całości poświęconą kiełkom. Znajdziecie tam wszelkie informacje o wartościach odżywczych i metodach hodowli poszczególnych nasion.
Surówka z kiełków |
1 opakowanie kiełków brokuła
0,5 strąka czerwonej papryki
1 pomidor
kilka badylków zielonej cebulki
Na sos:
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek lub ulubionego oleju
0,5 łyżeczki musztardy (najlepiej Dijon)
szczypta soli
Kiełki wyjmij z opakowania i "z grubsza" je pokrój (łatwiej je wtedy wymieszać), przełóż do salaterki.
Następnie dość drobno pokrój paprykę i pomidora oraz szczypior. Przełóż do salaterki.
Przygotuj sos. Najlepiej zrobić go w słoiczku typu twist. Ja zwykle robię z potrójnej ilości, bo taki sos można przez kilka dni przechować w lodówce i mieć codziennie gotowy do sałatek czy surówek. W słoiczku umieść wszystkie składniki sosu, zakręć wieczko, a następnie potrząsaj nim jak shakerem, aż składniki dokładnie się wymieszają, tworząc jednolitą emulsję.
Otrzymanym sosem polej pokrojone warzywa w salaterce, wymieszaj i delektuj się smakiem :)
surówka z kiełków |
Pięknie kolorowo i smacznie wyglada :))
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i tak samo smakuje..masz fajne przepisy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za tyle pochwał. Jakie to miłe :)
Usuń"strąk papryki" :) pojechałaś, papryka nie jest rośliną strączkową
OdpowiedzUsuńhttps://pl.wikipedia.org/wiki/Str%C4%85k
Ciiicho, wiem ;)
Usuń