sobota, 6 kwietnia 2013

SURÓWKA Z KIEŁKÓW

Kiełki to ogromne bogactwo składników odżywczych, nieocenionych dla naszego zdrowia. Warto je jeść przez okrągły rok, ale zima i wiosna to pory, kiedy kiełków nie powinno braknąć na żadnym stole. Możemy je hodować w domu - oferta nasion do kiełkowania jest już spora. Jednak nie jest to konieczne, bo w popularnych sieciach handlowych możemy zawsze kupić świeże kiełki.
Polecam też świetną stronę w całości poświęconą kiełkom. Znajdziecie tam wszelkie informacje o wartościach odżywczych i metodach hodowli poszczególnych nasion.
Surówka z kiełków
1 opakowanie kiełków rzodkiewki
1 opakowanie kiełków brokuła
0,5 strąka czerwonej papryki
1 pomidor
kilka badylków zielonej cebulki
Na sos:
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek lub ulubionego oleju
0,5 łyżeczki musztardy (najlepiej Dijon)
szczypta soli
Kiełki wyjmij z opakowania i "z grubsza" je pokrój (łatwiej je wtedy wymieszać), przełóż do salaterki.

 Następnie dość drobno pokrój paprykę i pomidora oraz szczypior. Przełóż do salaterki.

 Przygotuj sos. Najlepiej zrobić go w słoiczku typu twist. Ja zwykle robię z potrójnej ilości, bo taki sos można przez kilka dni przechować w lodówce i mieć codziennie gotowy do sałatek czy surówek. W słoiczku umieść wszystkie składniki sosu, zakręć wieczko, a następnie potrząsaj nim jak shakerem, aż składniki dokładnie się wymieszają, tworząc jednolitą emulsję.

Otrzymanym sosem polej pokrojone warzywa w salaterce, wymieszaj i delektuj się smakiem :) 
surówka z kiełków



3 komentarze:

  1. Pięknie kolorowo i smacznie wyglada :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda i tak samo smakuje..masz fajne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za tyle pochwał. Jakie to miłe :)

      Usuń