poniedziałek, 15 kwietnia 2013

TARTELETKI PIECZARKOWE

Tak mi się spodobały tarteletki, że znów je zrobiłam. Tym razem z pieczarkami. Trudno mi zdecydować, czy są lepsze niż ostatnio pieczone tarteletki szpinakowo jajeczne, czy też nie. Ciasto zrobiłam identyczne, tylko farsz inny. Na tym jednak nie koniec, będą dalsze próby.
Tarteletki pieczarkowe
Na 6 tarteletek o średnicy 9 cm
ciasto:
125 g mąki
75 g zimnego masła
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
ok. 30 ml zimnej wody

farsz:
300 g pieczarek
1 średnia cebula
2 łyżki masła 
2 jajka
100 ml śmietany
sól i pieprz do smaku
 Na początek przygotuj ciasto. Posiekaj masło z mąką, solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Wlej ok. 30 ml zimnej wody, szybko zagnieć ciasto. Zrób wałeczek z ciasta, podziel go na 6 równych części. Każdą z części rozwałkuj na okrągły placuszek o średnicy nieco większej niż średnica foremki.
Foremki posmaruj tłuszczem (najszybciej przy pomocy pędzla) i wyłóż je ciastem. Podziuraw dno widelcem. Włóż foremki z ciastem do lodówki.Tymczasem przygotuj farsz.
Pieczarki pokrój dość drobno, przesmaż je na maśle aż się lekko zrumienią. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, posól i popieprz, przykryj, zmniejsz ogień i duś aż cebula się zeszkli.

Ciasto podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, w ciągu ok. 10 min.
Lekko zrumienione napełniaj podsmażonymi pieczarkami.
Jajka roztrzep ze śmietaną i przyprawami. Jednolitą masą jajeczną zalej pieczarki.
Wstaw tarteletki do piekarnika i zapiekaj je jeszcze ok. 20 minut. Masa jajeczna musi się ściąć.
tarteletki pieczarkowe
Takie tarteletki najlepiej zjeść na ciepło w towarzystwie surówki z zielonej sałaty, lub z pomidorów.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz