Tarteletki pieczarkowe |
ciasto:
125 g mąki
75 g zimnego masła
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
ok. 30 ml zimnej wody
farsz:
300 g pieczarek
1 średnia cebula
2 łyżki masła
2 jajka
100 ml śmietany
sól i pieprz do smaku
Na początek przygotuj ciasto. Posiekaj masło z mąką, solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Wlej ok. 30 ml zimnej wody, szybko zagnieć ciasto. Zrób wałeczek z ciasta, podziel go na 6 równych części. Każdą z części rozwałkuj na okrągły placuszek o średnicy nieco większej niż średnica foremki.
Foremki posmaruj tłuszczem (najszybciej przy pomocy pędzla) i wyłóż je ciastem. Podziuraw dno widelcem. Włóż foremki z ciastem do lodówki.Tymczasem przygotuj farsz.
Pieczarki pokrój dość drobno, przesmaż je na maśle aż się lekko zrumienią. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, posól i popieprz, przykryj, zmniejsz ogień i duś aż cebula się zeszkli.
Ciasto podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, w ciągu ok. 10 min.
Jajka roztrzep ze śmietaną i przyprawami. Jednolitą masą jajeczną zalej pieczarki.
Wstaw tarteletki do piekarnika i zapiekaj je jeszcze ok. 20 minut. Masa jajeczna musi się ściąć.
tarteletki pieczarkowe |
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz