piątek, 19 kwietnia 2013

KIEŁBASA Z CEBULĄ

Zwykła kiełbaska podsmażona wraz z cebulką, podana z odpowiednimi dodatkami, może stanowić prawdziwie królewskie danie dla mięsożerców :)
Kiełbasa duszona z cebulą
6 kiełbasek
4 cebule
1 łyżeczka majeranku
szczypta rozmarynu
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju
Kiełbaski ponacinaj ukośnie na głębokość ok. 4-5 mm. Podsmaż je z obu stron na rumiano.
W tym czasie pokrój cebule w półtalarki, dodaj do podsmażonych kiełbasek.
Posyp przyprawami, lekko przemieszaj, przykryj i duś na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając.
Czas duszenia trudno określić precyzyjnie, bo zależy on głównie od odmiany cebuli. Trzeba po prostu wyczuć moment. U mnie czasami starcza kilkanaście minut, a innym razem trwa to do pół godziny.
kiełbasa z cebulą
Kiełbaskę można podać z chlebem ale jako danie obiadowe lepiej serwować z ziemniaczkami, np. tak jak u mnie - pyszne ziemniaczki pieczone z rozmarynem. Do tego kwaskowaty dodatek. Tradycyjnie podaje się kapustę kiszoną, ogórek kiszony lub konserwowy, czy buraczki na kwaśno. Ja jednak polecam roszponkę lub inną sałatę z mandarynką. Fantastycznie pasuje do kiełbaski. Smacznego!




2 komentarze:

  1. Kiełbaski wymiatają! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiełbaski, jak kiełbaski :) Dla mnie samej zaskoczeniem było, że mandarynki tak świetnie się spisały jako dodatek do nich :)

      Usuń