środa, 13 marca 2013

TOPINAMBUR

Topinambur, nazywany też słonecznikiem bulwiastym i karczochem jerozolimskim,to mało znane, a bardzo zdrowe warzywo, zwłaszcza w diecie cukrzycowej. Ze względu na niską kaloryczność jest też pożądany przez osoby odchudzające się. Istnieje kilka odmian topinamburu, ja znam tylko jedną, tę która rośnie na mojej działce. Bulwy ma niewielkie, o nieregularnym kształcie, skórkę jasnobrązową, a miąższ biały. Można go jeść na surowo, można gotować, smażyć i piec. Ugotowany ma lekko słodkawy smak, dlatego dobrze jest go przyprawiać pikantnie, nie żałując aromatycznych ziół. Skórka mojej odmiany jest na tyle delikatna, że nie wymaga obierania. Jednak topinambur ma właściwości wiatrotwórcze, podobnie jak rośliny strączkowe. By temu zapobiec, Francuzi polecają dodanie do gotowania szczypty sody oczyszczonej.
Sprawdziłam i mogę potwierdzić, że to działa :).
Topinambur, bulwy

4 komentarze:

  1. O bulwa, ale ziemniak. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kupiłam w Selgrosie i smak mnie zachwycił, bo smakuje jak kiełki słonecznika :) przy tym świetnie się go chrupie na surowo

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie miałem pojęcia, że można jeść go na surowo. Czas spróbować!:)

    OdpowiedzUsuń