piątek, 22 marca 2013

NAJŁATWIEJSZA WĄTRÓBKA DROBIOWA.

Istnieje wiele sposobów przyrządzania wątróbek drobiowych. Taka wątróbka duszona z cebulką jest świetna, można też łączyć cebulę i jabłko, itd, itd. Ja dzisiaj chcę zaprezentować najprostszy sposób na wątróbkę, bez panierowania i bez cebulki.

Wątróbki drobiowe


500 g wątróbek drobiowych
1 szklanka mleka
2 łyżki masła klarowanego lub oleju
szczypta soli, szczypta pieprzu.
Wątróbki opłucz zimną wodą, oczyść z żyłek i błonek. Przełóż do miseczki i zalej zimnym mlekiem. Odstaw na 30-60 minut. Po tym czasie odlej mleko, a wątróbki z lekka opłucz. Dobrze odsączone kładź na rozgrzany na patelni tłuszcz.
Nie martw się - nie przywrą do patelni, jeśli była wystarczająco rozgrzana. Obsmaż je z obydwu stron na złocisto rumiano.
Na sam koniec oprósz je lekko solą i pieprzem. Tak usmażone wątróbki najlepiej smakują z jabłkami prażonymi z majerankiem lub z inną słodko-kwaśną jarzynką jak np. marchewka z rodzynkami lub sałatka z buraczków. Smacznego!
Wątróbki drobiowe




3 komentarze:

  1. A w jakim celu zanurza się w mleku?
    Dałoby się ten krok ominąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobno ładniej pachnie taka wymoczona w mleku. Jeśli nie mam czasu czekać, to pomijam moczenie i też jest bardzo dobra :) Tak więc nie ma sprawy :)

      Usuń
  2. Dla nie doświadczonych w dziedzinie smażenia wątróbki warto umieścić ostrzeżenie. Wątróbka bardzo pryska i nawet może się znaleźć na suficie kuchni. Warto przykryć patelnię pokrywką w początkowej fazie smażenia

    OdpowiedzUsuń