środa, 6 marca 2013

BALSAMICZNE POLĘDWICZKI PATYSKI

Przepis na te przepyszne polędwiczki zaczerpnęłam z bloga zwyciężczyni konkursu na blog 2012r.
w kategorii "zdrowie i kulinaria" smakolykialergika.pl   Nieznacznie go zmodyfikowałam, co raczej nie wpłynęło negatywnie na efekt końcowy, bo danie wyszło smakowite. Jeszcze nie raz je zrobię i zapewne za każdym razem będzie modyfikowane :)

Polędwiczki balsamiczne

 Zobacz przepis na 4 porcje:


 0,5 kg polędwicy wieprzowej
 3 cebule
 1 łyżka cukru trzcinowego
 6 łyżek octu balsamicznego
 2 łyżki masła klarowanego
 1 łyżeczka tymianku
 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
 sól i pieprz do smaku

Cebulę pokrojoną w kostkę udusić z łyżką tłuszczu (u mnie klarowane masło - sama klaruję). Gdy się zeszkli, a nawet zezłoci, przełożyć na talerz, a na patelnię wrzucić łyżkę cukru trzcinowego i dodać resztę tłuszczu.

 Smażyć, aż cukier zacznie karmelizować.

Wlać na gorący cukier przygotowany ocet balsamiczny (trzeba to zrobić sprawnie, bo będzie trochę pryskać), kłaść na to rozbite plastry polędwicy i obsmażać je z obu stron. Dodać przyprawy.
Polędwiczki wieprzowe
Po chwili dodać podduszoną cebulkę, wymieszać i dusić, aż sosik zgęstnieje i smakowicie oblepi polędwiczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz