piątek, 22 marca 2013

JABŁKA PRAŻONE JAKO DODATEK DO WĄTRÓBKI

Jabłka stanowią doskonały dodatek do wątróbki. Dla mnie nie ma znaczenia, czy są to jabłka słodkie, czy winne, takie i takie bardzo mi smakują jako akompaniament dla wątróbek drobiowych.



3 jabłka średniej wielkości
1 łyżka oleju
1 łyżeczka majeranku 
szczypta soli
Jabłka umyte, obrane i pozbawione gniazda nasiennego, pokrój w ósemki i włóż do rondelka z olejem. Postaw na gazie i wlej 2-4 łyżki wody (ilość zależna od soczystości jabłek). Przykryj i ogrzewaj na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając.
Dodaj szczyptę lub dwie soli oraz majeranek. Wymieszaj i jeszcze podgrzewaj, aż jabłka częściowo się rozpadną. Niektóre odmiany jabłek bardzo łatwo się rozgotowują, nie zostawiając ani trochę cząstek. Nic nie szkodzi. Taki mus jabłkowo-majerankowy też jest doskonałym dodatkiem.
Jeśli mamy bardzo słodkie jabłka, to proponuję zakwasić je odrobiną soku z cytryny. Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz