środa, 13 marca 2013

KOTLETY KARKOWE W SOSIE ŚMIETANOWYM

 Kotlety z karkówki wg. przepisu mojej bratowej. Wyszły pyszne, ale smak to nic w porównaniu z zapachem, jaki wypełnił moją kuchnię.

Kotlety z karkówki w sosie śmietanowym

500 g karkówki
1 cebula 
2-3 łyżki oleju do smażenia 
2-3 łyżki śmietany 
listek laurowy, kminek, ziele angielskie, sól i pieprz 
Mięso pokrój w plastry, posyp solą i pieprzem, odłóż na ok. godzinę. Następnie obsmaż je na rozgrzanym na patelni oleju na ciemnozłoty kolor. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, podlej niewielką ilością wody, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu.
Po chwili dodaj kminek, listek laurowy i 4-5 ziaren ziela angielskiego. Przykryj i nadal duś ok. pół godz., aż kotlety będą mięciutkie. W miarę potrzeby uzupełniaj odparowaną wodę.
Na koniec dodaj śmietanę. Rozprowadź ją z wytworzonym sosem.
Jeśli chcesz mieć więcej sosu (a jest pyszny), to przed dodaniem śmietany musisz dodać mąkę. W tym celu rozprowadź 1 łyżkę mąki w szklance wody i tę zawiesinę wlej na patelnię. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze kilka minut. Dopiero wtedy dodaj śmietanę. Jeśli trzeba, dodaj szczyptę soli.





15 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. To prawda. Możemy szczerze polecać :)

      Usuń
    2. Kochana a jaka śmietana?12 czy 18?

      Usuń
    3. Dominiko, ja dałam 18%, ale sądzę, że 12% tez będzie ok.

      Usuń
  2. Na Pani blog trafiłam przypadkowo szukając przepisu na karkówkę. Jestem w szoku, że tak prosty przepis, a danie takie pyszne. Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również dziękuję za tak miły komentarz. Zapraszam do korzystania z pozostałych, równie prostych i smacznych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I ja trafiłam przypadkiem. Ale teraz już wiem, że zostanę i jeszcze z Panią pogotuję!!!! Karkòwka wyśmienita. Uraczę nią gości. PYCHA!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłem i wyszło wyśmienite :) Bardzo dziękuję za inspirację i świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze robiłem karkówkę tradycyjnie;rozklepana,panierowana i na patelnie ale ten przepis jest mniej pracochłonny i o niebo lepszy,
    gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja dodałam za dużo śmietany, i sos jest kwaśny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda... Dobrze, że podzieliłaś się swoim doświadczeniem, dla kolejnych czytelników będzie to cenna informacja. Pozdrawiam.

      Usuń
  8. Ja zrobiłam z 2 kg karkówki......poszło w dwa dni. PYCHA!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ha ha! Cieszę się, że smakowało :)

    OdpowiedzUsuń