Kotlety z karkówki w sosie śmietanowym |
1 cebula
2-3 łyżki oleju do smażenia
2-3 łyżki śmietany
listek laurowy, kminek, ziele angielskie, sól i pieprz
Mięso pokrój w plastry, posyp solą i pieprzem, odłóż na ok. godzinę. Następnie obsmaż je na rozgrzanym na patelni oleju na ciemnozłoty kolor. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, podlej niewielką ilością wody, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu.Po chwili dodaj kminek, listek laurowy i 4-5 ziaren ziela angielskiego. Przykryj i nadal duś ok. pół godz., aż kotlety będą mięciutkie. W miarę potrzeby uzupełniaj odparowaną wodę.
Na koniec dodaj śmietanę. Rozprowadź ją z wytworzonym sosem.
Jeśli chcesz mieć więcej sosu (a jest pyszny), to przed dodaniem śmietany musisz dodać mąkę. W tym celu rozprowadź 1 łyżkę mąki w szklance wody i tę zawiesinę wlej na patelnię. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze kilka minut. Dopiero wtedy dodaj śmietanę. Jeśli trzeba, dodaj szczyptę soli.
Pyszne
OdpowiedzUsuńTo prawda. Możemy szczerze polecać :)
UsuńKochana a jaka śmietana?12 czy 18?
UsuńKochana a jaka śmietana? 12 czy 18?
UsuńDominiko, ja dałam 18%, ale sądzę, że 12% tez będzie ok.
UsuńDziękuję ☺
UsuńNa Pani blog trafiłam przypadkowo szukając przepisu na karkówkę. Jestem w szoku, że tak prosty przepis, a danie takie pyszne. Dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję za tak miły komentarz. Zapraszam do korzystania z pozostałych, równie prostych i smacznych przepisów :)
OdpowiedzUsuńI ja trafiłam przypadkiem. Ale teraz już wiem, że zostanę i jeszcze z Panią pogotuję!!!! Karkòwka wyśmienita. Uraczę nią gości. PYCHA!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńZrobiłem i wyszło wyśmienite :) Bardzo dziękuję za inspirację i świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńZawsze robiłem karkówkę tradycyjnie;rozklepana,panierowana i na patelnie ale ten przepis jest mniej pracochłonny i o niebo lepszy,
OdpowiedzUsuńgratuluję
Serdecznie dziękuję za uznanie :)
UsuńA ja dodałam za dużo śmietany, i sos jest kwaśny.
OdpowiedzUsuńSzkoda... Dobrze, że podzieliłaś się swoim doświadczeniem, dla kolejnych czytelników będzie to cenna informacja. Pozdrawiam.
UsuńJa zrobiłam z 2 kg karkówki......poszło w dwa dni. PYCHA!!!!!!
OdpowiedzUsuńHa ha! Cieszę się, że smakowało :)
OdpowiedzUsuń