wtorek, 19 marca 2013

KAPUSTA CZERWONA Z RODZYNKAMI

Do zrobienia tej kapusty zainspirował mnie przepis z książki Henryka Dębskiego "Bukiet z warzyw". Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym nie pozmieniała co nieco w przepisie, tym niemniej pomysł nie jest mój, do czego się dobrowolnie przyznaję :)

Kapusta czerwona z rodzynkami


mała główka kapusty czerwonej (700 g)
2 łyżki oleju
50 g rodzynek
1 łyżka mąki (u mnie z amarantusa)
1 kieliszek czerwonego wina (najlepiej wytrawne, ale to nie mus)
2 łyżki konfitury wiśniowej lub dżemu
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
 Oczyszczoną kapustę cienko poszatkuj, zalej w rondelku wrzącą osoloną wodą, dodaj łyżkę oleju. Przykryj i zagotuj. Następnie odkryj na chwilę, po czy znów przykryj i gotuj ok. 15-20 minut, tyle tylko, by kapusta zmiękła, ale nie rozciapała się podczas mieszania. W tym czasie mąkę rozetrzyj w kubeczku z drugą łyżką oleju.

Połącz z miękką kapustą, dodaj wino, opłukane rodzynki i konfiturę. Na koniec dopraw pieprzem i sokiem z cytryny. Podawaj do mięs - i czerwonych, i białych. U mnie kurczak w cytrynach.
modra kapusta z rodzynkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz