środa, 13 marca 2013

ZUPA KREM Z DYNI I TOPINAMBURU.

Pyszna kremowa zupa z dwóch bardzo wartościowych warzyw. O zapas dyni warto zadbać już jesienią. Najlepiej przygotować mus, który łatwo przechować w zamrażalniku.

Zupa z dyni i topinamburu


300 g musu z dyni
300 g bulw topinamburu 
1 cebula
2 łyżki masła lub oleju 
sól, pieprz, chili, szczypta sody oczyszczonej
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij w garnku na dwóch łyżkach tłuszczu, dodaj pokrojony na mniejsze kawałki topinambur, wlej ok 100 ml wody.

Gotuj pod przykryciem, aż topinambur zmięknie (ok. 20 min.). Dodaj mus z dyni. Całość rozdrobnij przy użyciu blendera. Dopełnij wodą do pożądanej konsystencji, dodaj przyprawy i na koniec zagotuj. Nie zapomnij o szczypcie sody oczyszczonej, która niweluje właściwości wzdymające topinamburu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz