środa, 20 marca 2013

UDKA W CYTRYNACH

Udka w cytrynach upiekłam zachęcona przez Patyskę - autorkę bloga SMAKOŁYKI ALERGIKA, laureatkę konkursu na Blog Roku 2012 w kategorii "Zdrowie i kulinaria". Nie żałuję. Wyszły pyszne. Cytryna dodała udkom specjalnego smaku, czosnek i tymianek dopełniły całości. Polecam.
Udka w cytrynach

8-10 udek
1 cytryna 
1 główka czosnku 
1 garść świeżego, lub czubata łyżeczka suszonego tymianku 
1 łyżka ciemnego cukru trzcinowego 
0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 
1 niepełna łyżeczka soli morskiej
Udka umyj i wrzuć do żaroodpornego naczynia razem z wyszorowaną i pokrojoną w ósemki cytryną oraz nieobranymi ząbkami czosnku.
Dodaj pozostałe składniki, niedbale przemieszaj ręką i pozostaw w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Piecz godzinę w 175 stopniach - pierwsze 45 minut pod przykryciem, resztę czasu bez, by sos odparował, a kawałki kurczaka pokryły się lekko skarmelizowanym sosem.
udka w cytrynach
Upieczone udka podawaj z delikatną w smaku jarzynką, by nie stłumić wyrafinowanego smaku mięsa. U mnie czerwona kapusta z rodzynkami i konfiturą wiśniową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz