poniedziałek, 22 kwietnia 2013

ZUPA-KREM Z MARCHEWKI I TOPINAMBURU

Zupa z marchewki i topinamburu musi być przyprawiona dość pikantnie, ponieważ użyte warzywa są słodkawe, więc istnieje ryzyko, że zupa będzie mdła. Wystarczy jednak szczypta chili, pieprz cajeński, lub inna ostra papryczka, by krem marchewkowy nabrał wyrazu.
Krem z marchewki i topinamburu
250 g marchewki
100 g topinamburu 
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
1 mały serek topiony śmietankowy
sól, pieprz, ostra papryczka
szczypta sody oczyszczonej
2 łyżki oleju
Posiekaną cebulę uduś w rondelku na 2 łyżkach oleju. Do zeszklonej cebuli wlej ok. 1 litr wody, zagotuj. Dodaj bulwy topinamburu (jeśli drobne, to w całości) oraz pokrojoną marchewkę.
Gotuj razem ok 10 minut.
Teraz dodaj pokrojoną łodygę selera i serek topiony. Gotuj ok. 5 min., po czym zupę rozdrobnij blenderem.

Dopraw solą, pieprzem i ostrą papryczką. Nie zapomnij o szczypcie sody oczyszczonej. Smacznego!
krem z marchwi i topinamburu




2 komentarze: