Spaghetti z sosem pomidorowym |
1 małą cebulę
1 ząbek czosnku
kilkanaście zielonych oliwek (niekoniecznie)
1 łyżkę mąki
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczkę cukru
1 łyżka przecieru pomidorowego
sól i pieprz do smaku
Niewielką cebulkę pokrój jak najdrobniej, wrzuć do rondelka z oliwą. Duś pod przykryciem, na maleńkim ogniu aż cebula się zeszkli i zmięknie. Uważaj żeby jej nie zrumienić. Jeśli trzeba dodaj łyżkę wody. Jeżeli chcesz sos z oliwkami (w oryginalnym przepisie ich nie było), to włóż je do rondelka razem z cebulą. Możesz je dać całe lub pokrojone.
Dodaj też zmiażdżony ząbek czosnku. W tym przepisie czosnek jest niezbędny. W dużym stopniu to właśnie on decyduje o wyjątkowym smaku tego sosu.
Do uduszonej cebuli z oliwkami i czosnkiem dodaj łyżkę mąki. Rozprowadź ją w w oliwie. Wlej ok. 200 ml zimnej wody.
Mieszając dodawaj przyprawy: zioła prowansalskie, paprykę słodką i ostrą, pieprz i sól.
Dodaj także przecier pomidorowy, zagotuj. Przykryj rondelek i zostaw na kilka minut na małym ogniu. Na koniec dodaj łyżeczkę cukru. Gęstość sosu reguluj ilością wody. Podawaj z makaronem lub plackami ziemniaczanymi. Smacznego!
najlepszy sos pomidorowy do makaronu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz