niedziela, 19 maja 2013

SOS POMIDOROWY DO MAKARONU II

Przepis na ten sos pomidorowy pochodzi z dawno wydanej książeczki kucharskiej "Kuchnia włoska". Minęło już wiele lat odkąd nie miałam jej w rękach, tak więc nie wiem już w jakim stopniu sama zmodyfikowałam oryginalny przepis. Wiem jedno - tak nam przypadł do smaku, że na zawsze wszedł do kanonu naszej kuchni domowej. Często robię go do makaronu, ale okazało się, że fantastycznie nadaje się też do placków ziemniaczanych.
Spaghetti z sosem pomidorowym
Potrzebujesz:
1 małą cebulę
1 ząbek czosnku
kilkanaście zielonych oliwek (niekoniecznie)
1 łyżkę mąki
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczkę cukru
1 łyżka przecieru pomidorowego 
sól i pieprz do smaku
Niewielką cebulkę pokrój jak najdrobniej, wrzuć do rondelka z oliwą. Duś pod przykryciem, na maleńkim ogniu aż cebula się zeszkli i zmięknie. Uważaj żeby jej nie zrumienić. Jeśli trzeba dodaj łyżkę wody. Jeżeli chcesz sos z oliwkami (w oryginalnym przepisie ich nie było), to włóż je do rondelka razem z cebulą. Możesz je dać całe lub pokrojone.
Dodaj też zmiażdżony ząbek czosnku. W tym przepisie czosnek jest niezbędny. W dużym stopniu to właśnie on decyduje o wyjątkowym smaku tego sosu.
Do uduszonej cebuli z oliwkami i czosnkiem dodaj łyżkę mąki. Rozprowadź ją w w oliwie. Wlej ok. 200 ml zimnej wody.
Mieszając dodawaj przyprawy: zioła prowansalskie, paprykę słodką i ostrą, pieprz i sól.
Dodaj także przecier pomidorowy, zagotuj. Przykryj rondelek i zostaw na kilka minut na małym ogniu. Na koniec dodaj łyżeczkę cukru. Gęstość sosu reguluj ilością wody. Podawaj z makaronem lub plackami ziemniaczanymi. Smacznego!
najlepszy sos pomidorowy do makaronu




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz