Omlet z pokrzywą i omlet z wędliną |
garść świeżej pokrzywy
mały pęczek szczypiorku
kilka plastrów wędliny
4 jajka
4 łyżki mleka
1 łyżka masła
sól i pieprz
Pokrzywę wypłucz starannie, włóż do miseczki, zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą. Po upływie kilku minut odcedź ją i rozłóż na ręczniku papierowym, by trochę obeschła.
Pokrój drobno opłukany szczypiorek.
Wędlinę pokrój w kosteczkę.
Dwa jajka wbij do miseczki, dodaj dwie łyżki mleka, sól i pieprz, roztrzep widelcem lub trzepaczką w kształcie rózgi. Masę jajeczną wylej na patelnię z rozgrzanym masłem. Usmaż omlet, a gdy już będzie dobrze ścięty od spodu, a z wierzchu jeszcze trochę galaretkowaty, wysyp pokrojoną wędlinę.
Zwiń omlet zakładając do środka najpierw jeden brzeg, a następnie drugi. Tak złożony omlet zsuń z patelni na talerz.
dwa omlety - z wędliną oraz z pokrzywą i szczypiorkiem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz