środa, 15 maja 2013

DWA OMLETY

Korzystając z obfitości świeżej wiosennej zieleniny, znów zebrałam młode pędy pokrzywy, by wzbogacić nasz przednówkowy jadłospis w cenne witaminy, minerały i przeróżne enzymy. Pokrzywa wraz ze szczypiorkiem wypełniła jeden omlet. Do drugiego pokroiłam kiełbasę krakowską suchą. Oba omlety były bardzo smaczne.
Omlet z pokrzywą i omlet z wędliną
potrzebujesz:
garść świeżej pokrzywy 
mały pęczek szczypiorku
kilka plastrów wędliny
4 jajka
4 łyżki mleka
1 łyżka masła
sól i pieprz
Pokrzywę wypłucz starannie, włóż do miseczki, zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą. Po upływie kilku minut odcedź ją i rozłóż na ręczniku papierowym, by trochę obeschła.
Pokrój drobno opłukany szczypiorek.
Wędlinę pokrój w kosteczkę.
Dwa jajka wbij do miseczki, dodaj dwie łyżki mleka, sól i pieprz, roztrzep widelcem lub trzepaczką w kształcie rózgi. Masę jajeczną wylej na patelnię z rozgrzanym masłem. Usmaż omlet, a gdy już będzie dobrze ścięty od spodu, a z wierzchu jeszcze trochę galaretkowaty, wysyp pokrojoną wędlinę.
Zwiń omlet zakładając do środka najpierw jeden brzeg, a następnie drugi. Tak złożony omlet zsuń z patelni na talerz. 
W ten sam sposób przygotuj drugi omlet, z tym że zamiast wędliny użyj listków pokrzywy i szczypiorku. Smacznego!
dwa omlety - z wędliną oraz z pokrzywą i szczypiorkiem







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz