Ekspresowe ciasto z owocami |
3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
75 ml oleju
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanki owoców (mrożonych nie rozmrażaj)
Forma kwadratowa o boku 20 cm, lub okrągła o średnicy 22-24 cm.
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, powoli wsypuj cukier ciągle ubijając, aż do otrzymania szklistej masy. Nie przerywając ubijania dodawaj po jednym żółtku, a następnie stopniowo wlewaj olej. Mąkę z proszkiem do pieczenia wmieszaj łyżką do masy. Ciasto przełóż do formy, na wierzchu ułóż owoce. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piecz ok 50 minut. Chwilę przed końcem pieczenia sprawdź patyczkiem, czy jest dobrze upieczone. Jeśli chcesz, możesz upieczone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!
ekspresowe ciasto z owocami |
wspaniały wypiek :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie raz z niego skorzystam, używając sezonowych owoców.
UsuńCiasto bajka :)
OdpowiedzUsuńRobi się dosłownie w niecałe 10 minut, upiekłem przed chwilą i nie wytrzymałem musiałem spróbować gorącego. Jedna rzeczą , którą dodałem od siebie to cukier wanilinowy.
Ciasto lekkie, puszyste a co najważniejsze smaczne.
Pozdrawiam autorkę Pawlinek
Tak, cukier waniliowy w cieście zawsze jest mile widziany, a właściwie wąchany :)Ja też następnym razem zechcę go użyć. Dziękuję za komentarz i zapraszam do ponownych odwiedzin :)
Usuń