wtorek, 7 maja 2013

EKSPRESOWE CIASTO Z OWOCAMI

Do upieczenia tego ciasta zachęciło mnie określenie "ekspresowe". Przepis znalazłam tutaj. Rzeczywiście, ciasto robi się ekspresowo, w dodatku ja użyłam Thermomixa, co jeszcze usprawniło mi pracę. Jako owoców użyłam zamrożone borówki, czyli czarne jagody. Nie mam formy o podanych w przepisie wymiarach, użyłam więc okrągłej formy o średnicy 23,5 cm, co dało podobną powierzchnię. Ciasto jest pulchniutkie i naprawdę bardzo smaczne.
Ekspresowe ciasto z owocami
Potrzebujesz:
3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
szczypta soli 
1/2 szklanki cukru
75 ml oleju
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanki owoców (mrożonych nie rozmrażaj)

Forma kwadratowa o boku 20 cm, lub okrągła o średnicy 22-24 cm.

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, powoli wsypuj cukier ciągle ubijając, aż do otrzymania szklistej masy.  Nie przerywając ubijania dodawaj po jednym żółtku, a następnie stopniowo wlewaj olej. Mąkę z proszkiem do pieczenia wmieszaj łyżką do masy. Ciasto przełóż do formy, na wierzchu ułóż owoce. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piecz ok 50 minut. Chwilę przed końcem pieczenia sprawdź patyczkiem, czy jest dobrze upieczone. Jeśli chcesz, możesz upieczone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!
ekspresowe ciasto z owocami



4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Jeszcze nie raz z niego skorzystam, używając sezonowych owoców.

      Usuń
  2. Ciasto bajka :)
    Robi się dosłownie w niecałe 10 minut, upiekłem przed chwilą i nie wytrzymałem musiałem spróbować gorącego. Jedna rzeczą , którą dodałem od siebie to cukier wanilinowy.
    Ciasto lekkie, puszyste a co najważniejsze smaczne.
    Pozdrawiam autorkę Pawlinek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, cukier waniliowy w cieście zawsze jest mile widziany, a właściwie wąchany :)Ja też następnym razem zechcę go użyć. Dziękuję za komentarz i zapraszam do ponownych odwiedzin :)

      Usuń