czwartek, 16 maja 2013

PLACEK DROŻDŻOWY Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

Ciasto drożdżowe ma wielu wielbicieli. Ja również do nich należę. Jednak niegdyś bardzo rzadko je robiłam. Nie miałam ani sił, ani cierpliwości do długotrwałego wyrabiania ciasta. Wszystko się zmieniło, gdy w moim domu pojawił się Thermomix. Nie jest moim celem reklamowanie tego urządzenia, nikt mi za to nie płaci, jednak muszę przyznać, że ten sprzęt bardzo usprawnia niektóre czynności w kuchni. Między innymi ułatwia i znacząco przyspiesza wyrabianie ciast wszelkiego rodzaju. Drożdżowe ciasto wyrabia w 3-4 minuty. Prawda, że niewiarygodne? A jednak.  Dzisiejszy placek też zrobiłam przy pomocy tego urządzenia, więc nie będzie opisu wyrabiania ciasta, bo cała moja praca sprowadziła się do zważenia składników i umieszczenia ich w Thermomixie. Jedynie owoce przygotowałam własnoręcznie :)
Placek drożdżowy z owocami i kruszonką
Potrzebujesz:
na ciasto:
70 g drożdży lub 10 g drożdży instant (1,5 paczki)
50 g cukru
300 ml ciepłego mleka
2 żółtka
1 całe jajko
580 g mąki tortowej
cukier waniliowy
aromat waniliowy
1/2 łyżeczki soli
40 g oleju
120 g miękkiego masła
owoce sezonowe (truskawki, rabarbar, śliwki, jabłka itp.)
na kruszonkę:
70 g mąki krupczatki
50 g cukru
50 g masła
Z podanych składników przygotuj ciasto. Jeśli używasz drożdży instant, nie potrzebujesz robić rozczynu, wystarczy drożdże dokładnie wymieszać z mąką i połączyć z pozostałymi składnikami.
Wyrobione ciasto odłóż do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuj owoce. Ja użyłam jabłek, truskawek i kilku malin.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blaszkę o wymiarach 27x35 cm lub większą. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, lub posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Na cieście poukładaj przygotowane owoce. Teraz przygotuj kruszonkę mieszając mąkę z cukrem i masłem. Jeśli blaszka większa, to warto zrobić więcej kruszonki.
Ciasto i owoce posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 50 min.
Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy ciasto już gotowe. Jeśli patyczek będzie wilgotny, pozostaw jeszcze na kilka, kilkanaście minut.  Upieczone ciasto wyjmij z pieca i pozostaw do ostygnięcia. Smacznego!
ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką







3 komentarze:

  1. A ja ciasto drożdżowe zawsze wyrabiam w mikserze z misą obrotową. Jest szybko, ciasto rewelacyjne a przy tym się nie męczę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie! Ja też uważam, że prace domowe trzeba sobie ułatwiać, a skoro postęp technologiczny na to pozwala, to grzechem by było nie skorzystać :)

      Usuń
  2. a ja piekę ciasto w dwóch keksówkach od razu i wychodzą dwa super placki

    OdpowiedzUsuń