Placek drożdżowy z owocami i kruszonką |
na ciasto:
70 g drożdży lub 10 g drożdży instant (1,5 paczki)
50 g cukru
300 ml ciepłego mleka
2 żółtka
1 całe jajko
580 g mąki tortowej
cukier waniliowy
aromat waniliowy
1/2 łyżeczki soli
40 g oleju
120 g miękkiego masła
owoce sezonowe (truskawki, rabarbar, śliwki, jabłka itp.)
na kruszonkę:
70 g mąki krupczatki
50 g cukru
50 g masła
Z podanych składników przygotuj ciasto. Jeśli używasz drożdży instant, nie potrzebujesz robić rozczynu, wystarczy drożdże dokładnie wymieszać z mąką i połączyć z pozostałymi składnikami.
Wyrobione ciasto odłóż do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuj owoce. Ja użyłam jabłek, truskawek i kilku malin.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blaszkę o wymiarach 27x35 cm lub większą. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, lub posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Na cieście poukładaj przygotowane owoce. Teraz przygotuj kruszonkę mieszając mąkę z cukrem i masłem. Jeśli blaszka większa, to warto zrobić więcej kruszonki.
Ciasto i owoce posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 50 min.
Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy ciasto już gotowe. Jeśli patyczek będzie wilgotny, pozostaw jeszcze na kilka, kilkanaście minut. Upieczone ciasto wyjmij z pieca i pozostaw do ostygnięcia. Smacznego!
ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką |
A ja ciasto drożdżowe zawsze wyrabiam w mikserze z misą obrotową. Jest szybko, ciasto rewelacyjne a przy tym się nie męczę :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie! Ja też uważam, że prace domowe trzeba sobie ułatwiać, a skoro postęp technologiczny na to pozwala, to grzechem by było nie skorzystać :)
Usuńa ja piekę ciasto w dwóch keksówkach od razu i wychodzą dwa super placki
OdpowiedzUsuń