czwartek, 2 maja 2013

INDYK MARKIZY DE POMPADOUR

Szparagi. Sezon na nie trwa krótko. Warto więc intensywnie go wykorzystać. Ja najbardziej cenię sobie zielone, ale białymi też nie gardzę. W dzisiejszej potrawie wykorzystuję właśnie te zielone, jedne z pierwszych zebranych na działce w tym sezonie.
Indyk Mme de Pompadour
Potrzebujesz:
600g piersi z indyka
300g zielonych szparagów
300g pieczarek
2 gałązki estragonu (niekoniecznie)
2-3 łyżki klarowanego masła 
sól, biały pieprz
Pierś indyczą pokrój na niewielkie kawałki, usmaż na maśle na dość sporym ogniu.
Do lekko zrumienionego mięsa dodaj pokrojone w plastry pieczarki, smaż razem nie zmniejszając ognia. Pieczarki początkowo puszczą sok. Trzeba go odparować, tak by pieczarki również lekko się zezłociły.
Odkrój i odłóż na bok główki szparagów.

Pozostałe części pokrój na 3-4 cm odcinki. Dorzuć do mięsa i pieczarek. Wlej ok. 100 ml wody, włóż gałązki estragonu, jeśli chcesz go użyć. Przykryj patelnię, zmniejsz płomień, duś ok. 5-7 min.
Po tym czasie dodaj główki szparagów, przypraw solą i odrobiną białego pieprzu, przykryj i duś jeszcze 3 minuty. Podawaj gorące. Smacznego!
indyk ze szparagami i pieczarkami





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz