środa, 29 maja 2013

MAKARON Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SZPARAGAMI

W tej potrawie wykorzystałam żytni makaron, ale można użyć dowolnego, także pod względem kształtu. Muszę jednak podkreślić, że żytni sprawdził się doskonale. Na stałe wchodzi do naszej kuchni.
Makaron z suszonymi pomidorami i szparagami
Potrzebne składniki (2 porcje):
250 g makaronu
100 g mielonego mięsa (u mnie szynka wieprzowa)
kilka zielonych szparagów
6-8 płatów suszonych pomidorów w oleju
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
sól i pieprz 

Postaw wodę na makaron. Zanim makaron się ugotuje (wg przepisu na opakowaniu), zdążysz przygotować szparagi z pomidorami.
Osączone z zalewy pomidory pokrój w niewielką kosteczkę, posiekaj ząbki czosnku.
Wrzuć na patelnię z oliwą i olejem z pomidorów, podsmażaj chwilę uważając, by czosnek się nie przypalił.. Od szparagów odetnij główki, odłóż na bok. Resztę szparagów pokrój na kawałki rozmiarem zbliżone do użytego makaronu. Wrzuć na patelnię, wlej ok. 50 ml wody, przykryj i duś przez 5 minut.
Teraz dodaj mielone mięso i główki szparagów. dopraw solą i pieprzem. Jeśli trzeba, dolej odrobinę wody, przykryj i duś jeszcze chwilę, tyle tylko, by mięso nie było surowe.
Odcedzony makaron wrzuć na patelnię, wymieszaj składniki.
Jeśli trzeba, dosmakuj potrawę solą i pieprzem. Możesz na talerzu posypać sezonową zieleniną lub startym żółtym serem.Smacznego!
makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz