środa, 8 maja 2013

DUSZONA ŁOPATKA WIEPRZOWA Z WARZYWAMI

Kupiłam łopatkę wieprzową, która ku mojemu zmartwieniu była bardzo nieforemna, w dodatku ponacinana z różnych stron. Pieczeni z takiego kawałka nie zrobię, więc to pewien kłopot. Jedyne wyjście, to pokroić jeszcze drobniej ten nieforemny kawał mięcha, przyprawić, dodać warzywa i zrobić jednogarnkowe danie. 
Łopatka wieprzowa z warzywami
Potrzebujesz: 
500 g mięsa wieprzowego 
1 marchewka 
kawałek selera 
2 średniej wielkości cebule 
2 łyżeczki słodkiej papryki 
1/2 łyżeczki ostrej papryki 
sól
listek laurowy 
kilka ziarenek ziela angielskiego
1-2 łyżki oleju 
Mięso pokrój w niewielkie kawałki, wymieszaj z solą i obiema paprykami. Wrzuć na patelnię z mocno rozgrzanym olejem. Przesmaż, a gdy wytworzony sos prawie całkiem wyparuje, wsyp cebulę pokrojoną w kostkę.
Wymieszaj, przykryj, zmniejsz płomień i duś ok. 5 minut. W tym czasie pokrój marchewkę i seler. Dodaj do mięsa, wymieszaj.
Wrzuć listek laurowy i ziele angielskie, wlej szklankę wody, przykryj i duś na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Może to trwać 45-60 minut, zależy od mięsa. Na koniec sprawdź, czy nie trzeba dosmakować solą. Podawaj z kwaskowym dodatkiem. Smacznego!
łopatka wieprzowa z warzywami





6 komentarzy:

  1. jak zwykle kiedy jestem sama w domu i zabieram się za obiad kończy mi się gaz ;c ale od czego jest piekarnik ! troszkę zmodyfikowałam przepis i poddusiłam mięso w piekarniku efekt? Niesamowity ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z ulubionych dań obiadowych w naszym domu :) Robiłam je też z innym mięsem np.z wieprzowiną i efekt taki sam:) Ja podaję z kluskami łyżką kładzioną i z ogórkiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie cieszy informacja, że wymyślona przeze mnie potrawa tak posmakowała, że stała się stałym punktem w Państwa domowym menu. Pomysł z kluseczkami kupuję i też wykorzystam. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Łopatka to też wieprzowina :-)

      Usuń
  3. Smakuje genialnie! Jedynie co to zmniejszyłabym ilość ostrej papryki, bo było dla mnie troszkę zbyt ostre. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za opinię. Wiem, często moje dania są bardziej pikantne niż przeciętnie, ale po pierwsze lubię ostre przyprawy, a po drugie ponoć ostra papryczka poprawia przemianę materii, a ostatnio nawet czytałam, że zawarta w niej kapsaicyna może wydłużać życie. Wierzyc, nie wierzyć ? I tak wszyscy żegnają ten świat prędzej, czy później :)
      Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń