sobota, 18 maja 2013

KREM ZE SZPARAGÓW I ZIELONEGO GROSZKU

Pyszna wiosenna zupa szparagowa. Delikatna w smaku, zadowoli najbardziej wybredne podniebienie.
Krem ze szparagów i zielonego groszku
Potrzebujesz:
300 g zielonych szparagów
200 g zielonego groszku (u mnie mrożony)
1 cebula
1 serek topiony kremowy
1-2 łyżki śmietany
sól
Do garnka z wrzącą wodą wrzuć pokrojoną cebulę oraz zamrożony groszek.

Po pięciu minutach dorzuć pokrojone szparagi (przedtem odkrój główki szparagów - będą potrzebne za chwilę)
Szparagi z groszkiem i cebulą gotuj ok. 5 min. Po tym czasie powinny być miękkie, ale jeszcze zachować ładny zielony kolor.
Przy pomocy blendera rozdrobnij ugotowane warzywa na krem. Dodaj serek topiony i główki szparagów. Mieszając rozpuść serek. Dosmakuj solą. Jeśli zupa jest za gęsta, dolej trochę wrzącej wody, by uzyskać pożądaną gęstość. Dodaj śmietanę.
Główki szparagów możesz ugotować w osobnym rondelku w osolonej wodzie (2 min.).  Ładnie wygląda zupa udekorowana ciemnozielonymi główkami szparagów i kleksem śmietany. Smacznego!
zupa-krem ze szparagów i groszku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz