Udka z porami i szparagami |
2 udka z kurczaka
3-4 cienkie pory
pęczek szparagów
1 cebula
3 łyżki oliwy lub oleju
sól i pieprz
Cebulę pokrój w kostkę, pory na 3-4 centymetrowe kawałki.
Udka zrumień z obu stron na dużej, głębokiej patelni. Dodaj pokrojone warzywa, oprósz solą i pieprzem, wlej ok. 150 ml wody, szybko przykryj, by wytworzona para nie wydostała się spod przykrywki.
Duś pod przykryciem, na małym ogniu od czasu do czasu uzupełniając odparowaną wodę. W połowie czasu duszenia odwróć udka na drugą stronę.
Po upływie 45-50 min mięso powinno być już miękkie. Od oczyszczonych szparagów odkrój główki, pozostałe części pokrój na 3-4 centymetrowe kawałki. Wrzuć je na patelnię, przykryj i duś z kurczakiem ok. 5-7 min.
Na koniec dorzuć odcięte główki szparagów i duś jeszcze 2-3 minuty. Gotowe. Smacznego!
udka z kurczaka duszone z porami i szparagami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz