środa, 22 maja 2013

UDKA Z PORAMI I SZPARAGAMI

Wiem, wszyscy uwielbiamy szparagi z wody, z bułeczką tartą zrumienioną na masełku. Jednak, skoro mamy pełnię sezonu, a na działce codziennie nowe pędy do zbioru, to nie można poprzestać na jednym przepisie. Dlatego u mnie szparagi zostają wplecione do codziennego menu, uatrakcyjniając wiosenny repertuar dań. Dzisiaj udusiłam udka kurczęce, pod koniec dodając szparagi. Oczywiście można oddzielnie ugotować szparagi i położyć je na talerzu obok udka, ale wierzcie mi, to nie to samo. Zresztą, przekonajcie się sami.
Udka z porami i szparagami
Potrzebujesz:
2 udka z kurczaka
3-4 cienkie pory
pęczek szparagów
1 cebula
3 łyżki oliwy lub oleju
sól i pieprz
Cebulę pokrój w kostkę, pory na 3-4 centymetrowe kawałki.
Udka zrumień z obu stron na dużej, głębokiej patelni. Dodaj pokrojone warzywa, oprósz solą i pieprzem, wlej ok. 150 ml wody, szybko przykryj, by wytworzona para nie wydostała się spod przykrywki.
Duś pod przykryciem, na małym ogniu od czasu do czasu uzupełniając odparowaną wodę. W połowie czasu duszenia odwróć udka na drugą stronę.
Po upływie 45-50 min mięso powinno być już miękkie. Od oczyszczonych szparagów odkrój główki, pozostałe części pokrój na 3-4 centymetrowe kawałki. Wrzuć je na patelnię, przykryj i duś z kurczakiem ok. 5-7 min.
Na koniec dorzuć odcięte główki szparagów i duś jeszcze 2-3 minuty. Gotowe. Smacznego!
udka z kurczaka duszone z porami i szparagami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz