Pokrzywa |
Pokrzywa jest rośliną leczniczą, a także paszową. Dla celów leczniczych zbiera się całe ziele lub tylko liście. Przy zbiorze dobrze jest używać rękawiczek, żeby się nie poparzyć.
Pokrzywa - parzące włoski |
Ziele pokrzywy zawiera karotenoidy, flawonoidy, chlorofil (w dużych ilościach), witaminę C, K, B2 i A, sole mineralne (potas, fosfor, wapń i żelazo), garbniki, tłuszcze, węglowodany i białko.
Pokrzywa - młode pędy |
Do celów spożywczych zbieramy tylko młode pędy i tylko do czasu kwitnienia. Starsze liście pokrzywy zawierają cystolity o działaniu drażniącym dla nerek. Według niektórych źródeł, spożywanie surowych, świeżych roślin może też spowodować uszkodzenie wątroby. Jeśli więc chcemy użyć surowych listków jako dodatek do sera lub sałaty, niech to będzie nie więcej niż kilka listków.
Zapraszam do mnie poczytać również o pokrzywie http://rabatomierz.blogspot.com/2013/04/pokrzywa-dla-zdrowia-i-urody.html
OdpowiedzUsuń