poniedziałek, 13 maja 2013

SZPARAGI Z KURCZAKIEM

Ta potrawa, to moja mała improwizacja. Chciałam wypróbować nieoczywiste połączenia smaków, czego efekt okazał się rewelacyjny. Gorąco polecam!
Szparagi z kurczakiem

Potrzebujesz:
1 pierś kurczaka
8 płatów suszonych pomidorów w oleju
2 łyżki oleju z pomidorów
1 łyżka "Przyprawy do drobiu" ze Świata Przypraw (lub inna przyprawa do drobiu)
2 ząbki czosnku
20-24 zielone szparagi
1-2 łyżki oliwy z oliwek
sól
W pierwszej kolejności pokrój umytą pierś kurczęcą na możliwie cienkie paseczki (jak do chińszczyzny). Włóż do miseczki, wsyp łyżkę przyprawy do drobiu, dodaj 2 łyżki oleju z pomidorów suszonych, starannie wymieszaj i odstaw, by się mięso macerowało.
Szparagi umyj, końce możesz obrać, by mieć pewność, że nie będzie włókien psujących przyjemność jedzenia szparagów. Ułóż równo i odetnij końce, tak by od główki szparagi miały ok. 15 cm długości. Odłóż je na później. Odcięte końce pokrój na 2-3 centymetrowe kawałki.
Suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki, czosnek drobno posiekaj.
Na patelnię wlej oliwę, wsyp posiekany czosnek i smaż chwilę. Gdy czosnek zacznie się rumienić, dorzuć pokrojone końcówki szparagów i paseczki pomidorów.
Wlej ok. 100 ml wody, przykryj patelnię. Duś na niewielkim ogniu ok. 5 minut.

W tym czasie woda powinna prawie całkowicie odparować, a szparagi powinny być niemal miękkie. Zawartość patelni przełóż na talerzyk, zostaw w cieple.
Na pozostały na patelni tłuszcz wrzuć mięso, przesmaż na ostrym ogniu.
W osobnym garnku zacznij gotować odłożone wcześniej szparagi. Włóż je do osolonego wrzątku (ewentualnie z dodatkiem łyżeczki cukru) i gotuj ok. 7 min.
Do usmażonego mięsa wrzuć uprzednio odłożone szparagi z pomidorami, zamieszaj, przykryj i pozostaw na ok. 2-3 minuty na małym ogniu, po czym przełóż na talerze.
Ugotowane szparagi wyjmij łyżką cedzakową. Układaj je obok, lub częściowo oparte na potrawce.
Smacznego!
szparagi z kurczakiem






6 komentarzy:

  1. Pyszny obiadek, a szparagi uwielbiam, dziś robię w szynce, a do tego filety z pstrąga(,kuchnia lidla,), zapowiada się równie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, super zestawik. Na pewno będzie pyszny. Pozdrawiam i życzę smacznego :)

      Usuń
  2. Wysłałam przepis na swoja stronę aby nie zgubić go w necie, jak tylko nadarzy się okazja, to sprezentuję moim najbliższym pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam. Jestem pewna, że wszyscy będziecie zachwyceni :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Prawda? Warto eksperymentować, choć efekt nie zawsze jest tak smaczny :)

      Usuń