piątek, 17 maja 2013

SZPARAGI Z MASCARPONE

Sezon szparagowy w pełni, korzystajmy więc ile się da. U mnie dzisiaj zielone szparagi w towarzystwie serka mascarpone i pomidora. Pycha!
Zielone szparagi z serkiem mascarpone
Potrzebujesz:
spory pęczek zielonych szparagów
250 g serka mascarpone
100 g jogurtu greckiego
1 pomidor
mały pęczek szczypiorku
oliwa z oliwek
sól i sok z cytryny do smaku
Szczypiorek drobno posiekaj, pomidora obierz ze skórki i pokrój na 8-12 cząstek.
Serek mascarpone wymieszaj z jogurtem, solą i sokiem z cytryny.
Serek ułóż na talerzu, na nim poukładaj cząstki pomidora. Polej dobrą oliwą, posól i posyp posiekanym szczypiorkiem.
 Zielone szparagi umyj, oczyść, jeśli trzeba częściowo obierz ze skórki. Włóż do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżeczki cukru, gotuj ok. 5-7 minut. Ja preferuję gotowanie pod przykryciem w niewielkiej ilości wody z solą i łyżką oliwy. Wody daję tyle, by sięgała maksymalnie do połowy grubości szparagów ułożonych poziomo na dnie dużej patelni. W ten sposób szparagi częściowo są zanurzone w wodzie, częściowo gotują się w parze.
zielone szparagi z serkiem mascarpone i pomidorami
Ugotowane i odcedzone szparagi ułóż na talerzu obok serka mascarpone. Polej dobrą oliwą. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Pięknie wygląda, i smaczne zapewne tym bardziej ze szparagi sa z Twojej ekologicznej działki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, szparagi mam z działki. Gdyby nie to, nie miałabym możliwości tak się nimi objadać przez cały sezon :)

      Usuń