piątek, 24 maja 2013

ZIELONE SZPARAGI Z SEREM GRANA PADANO

Chyba najprostszy i najszybszy sposób na pyszne szparagi.
Zielone szparagi z serem Grana Padano
Potrzebujesz:
szparagi w dowolnej ilości
ser Grana Padano lub inny o wyrazistym smaku
oliwa z oliwek
sól
zielone szparagi

Szparagi umyj i obierz z włóknistej skórki. Zielonych w zasadzie nie trzeba obierać, jednak czasem trafi się włóknista łodyżka, która psuje przyjemność jedzenia szparagów, dlatego ja na wszelki wypadek obieram nawet zielone, ale tylko parę centymetrów od końca. Przy użyciu nożyka szczelinowego obiera się błyskawicznie.
Oczyszczone szparagi ugotuj w osolonej wodzie (ewentualnie z dodatkiem łyżeczki cukru). Można je gotować w wysokim garnku "na baczność", z główkami wystającymi ponad wodę, ale można też "na leżąco", w rondlu o dużej średnicy. Ja używam dużej stalowej patelni, a wody nalewam tylko tyle, by sięgała do połowy szparagów. Przykrywam i gotuję w ten sposób ok. 7 minut.
zielone szparagi
Ugotowane i osączone szparagi ułóż na talerzu, skrop dobrą oliwą i posyp startym serem o wyrazistym smaku, np. Parmezan lub Grana Padano. Smacznego!

szparagi z serem grana padano

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz