środa, 1 maja 2013

ZUPA FASOLOWA NA KABANOSACH

Zupa fasolowa, to jedna z tych zup, które lubią prawie wszyscy. U mnie tym razem na cieniutkiej kiełbasce.
Zupa fasolowa z kabanosem
Potrzebujesz:
250 g fasoli białej
3 kabanosy
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
2-3 cebule
kilka ząbków czosnku
1 łyżka oleju
sól, pieprz ziołowy, kminek, majeranek, cząber
Fasolę opłucz, zalej wodą, zagotuj i odstaw na 2 godz.

W tym czasie w drugim garnku podsmaż pokrojone kabanosy z posiekaną połową cebuli.
Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój i wsyp do podsmażonej kiełbaski.
Wymieszaj i podsmażaj jeszcze ok. 5 min. Następnie przełóż do garnka spęczniałą fasolę wraz z wodą, w której się moczyła. Dodaj szczyptę kminku, pół łyżki majeranku, zagotuj. Zmniejsz płomień i gotuj aż fasola będzie miękka. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną resztę cebuli.
Na samym końcu przypraw zupę posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem ziołowym, cząbrem i ewentualnie dodatkową porcją majeranku. Smacznego!
zupa fasolowa




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz